alertă internațională - iranul atacă cu zeci de rachete o bază aerienă americană din irak - video

Iranul a atacat marți noapte o mare bază militară din Irak, care găzduiește trupe americane și ale coaliției antiteroriste ca răspuns la uciderea generalului Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Baza trupelor coaliției a fost ținta unui atac cu rachete în cursul nopții de marți spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul CNN.

Mai multe rachete au lovit în zona bazei Al-Asad din vestul Irakului, însă nu este clar dacă există victime în urma atacului. Casa Albă a anunțat că este la curent cu situația, iar președintele Donald Trump a fost informat și „monitorizează” situația. A fost un atac pe scară largă împotriva forțelor americane din Irak, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, care a precizat că Teheranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puțin două baze unde sunt prezente trupe americane

Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că țintele vizate au fost baza aeriană Al-Asad, în vestul Irakului, și o alta de la Erbil, în Kurdistanul irakian, relatează site-ul agenției Reuters. Oficialul a precizat că autoritățile sunt în curs de evaluare a pagubelor provocate de atacuri.

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că atacurile cu rachete ce au vizat mai multe baze din Irak, care găzduiesc trupe americane, sunt răspunsul Iranului la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, relatează site-ul agenției Reuters.

„Avertizăm toți aliații americani, care și-au cedat bazele armatei sale teroriste, că orice teritoriu care este punctul de origine al unor acțiuni agresive împotriva Iranului va fi vizat”, se afirmă într-un comunicat al agenției oficiale de știri de la Teheran, IRNA, preluat de televiziunea de stat.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.VIDEO: Momentul în care drona americană îl ucide pe generalul iranian Qasem Soleimani

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, președintele Statelor Unite, Donald Trump a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu