riposta iranului: atac cu rachete balistice asupra a două baze militare americane din irak

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană Al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN.

Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Gardienii Revoluției, trupele care apără regimul politic de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” – este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram.

Potrivit CNN, măsurile de securitate au fost sporite la Casa Albă, iar la punctele de verificare de lângă Casa Albă stau ofițeri cu puști de asalt.

Președintele Donald Trump a avuto primă racție pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională. Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: totul e bine! Și anunță că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

Vestea despre atacul asupra bazei americane din Irak a venit chiar în timp ce liderii Congresului aveau o întâlnire pentru a discuta pe tema Iranului.

Atacul vine în contextul în care Iranul amenințase cu o „răzbunare cruntă” după ce influentul general iranian Qasem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac cu dronă, la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump.

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis unmesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv – nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Ultima oră

Comentariul meu