Retrospectiva anului 2019 la TNRS – Peste 50.000 de bilete vândute și 700.000 spectatori la FITS

1 200

⇓ Ascultă știrea ⇓

Anul 2019 s-a dovedit a fi un an bun pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. A fost înregistrată o creștere de 10% a biletelor vândute față de anul 2018 și  700.000 de spectatori au luat parte la FITS.

Conferința de presă TNRS, 09 ianuarie 2020

Conferința de presă TNRS, 09 ianuarie 2020.Constantin Chiriac – director general al TNRS și Cosmin Chivu – regizor de origine română stabilit la New York – Director al Programului de studii de licență în actorie și regie din cadrul Universității de Artele Spectacolului Pace, New York. Subiectele conferinței de presă: Camino Real, de Tennessee Williams, regia Cosmin Chivu – prima mare producție a anului 2020. TNRS angajează trei actori în 2020. Concursul are loc în această lună. Cinci spectacole vor avea premiera la TNRS până în luna iunie 2020. Retrospectiva anului 2019. Creștere de 27% a numărului de bilete vândute.

Publicată de Ora de Sibiu pe Joi, 9 ianuarie 2020

Retrospectiva anului 2019 la TNRS
• 27% creștere a numărului de bilete vândute în anul 2019, față de anul 2017 și 10% creștere în 2019, față de anul 2018
• 51.367 bilete vândute
• 700.000 spectatori la FITS 2019
• 350 de spectacole TNRS, la Sibiu
• 800 de recitaluri de poezie, workshop-uri și spectacole lectură
• 33 de turnee în România și străinătate
• 7 premiere la secția română
• 2 premiere la secția germană
• 3 proiecte europene în care TNRS a fost partener

PREMII ȘI DISTINCȚII

 • 4 Premii UNITER
  • Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, în România – „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete
  • Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota – Ofelia Popii
  • Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie – Dragoș Buhagiar
  • Premiul UNITER pentru debut, pentru scenografia spectacolului „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”, regia Vlad Cristache, spectacol al secției germane a TNRS, pentru Andreea Tecla și Mădălina Niculae
 • 1 premiu internațional
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol străin, pentru spectacolul „Oidip”, regia Silviu Purcărete, acordat în cadrul China Shanghai International Arts Festival

Trei distincții oferite lui Constantin Chiriac și TNRS de Guvernul Japoniei, Ministerul Francez al Culturii și Casa Regală a României

Constantin Chiriac a primit în 2019 două dintre cele mai importante distincții ale unor guverne străine. Este vorba despre Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon) pentru contribuția adusă la promovarea culturii japoneze în România și a schimburilor în domeniul artistic între Japonia și România, acordat de Guvernul Japoniei, respectiv gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în cadrul Legiunii de Onoare, acordat de către Ministerul Culturii, Ministerul pentru Europa și al Afacerilor Externe și Secretariatul de Stat pentru Afaceri Europene din Franța, prin decretul Președintelui Republicii Franceze, pentru cariera extraordinară consacrată artelor scenei, precum și pentru excelenta și constanta cooperare cu instituțiile franceze ale culturii, în special în cadrul Sezonului România-Franța. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a acordat Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu Crucea Casei Regale a României „pentru excepționala activitate culturală, originală și inspirată, care continuă tradiția teatrală multiseculară, a Sibiului.”

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a continuat în anul 2019 seria spectacolelor montate de mari regizori români și europeni, printr-un program ce și-a propus și a reușit să realizeze până la finalul anului un număr de 9 premiere în programul minimal: 7 la Secția Română și 2 la Secția Germană.

Repertoriul permanent al teatrului a oferit publicului o agendă provocatoare, cu spectacole dintre cele mai variate. În anul 2019, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a prezentat 350 de spectacole în Sibiu și a avut nu mai puțin de 33 de turnee în România și străinătate. De asemenea, actorii teatrului au realizat peste 800 de recitaluri, workshop-uri și spectacole lectură în Sibiu și în țară, la care publicul a avut acces gratuit. Numărul total de spectatori a fost de peste 50.000, iar în cadrul FITS 2019 au participat aproximativ 700.000 de spectatori.

Și în acest an a continuat colaborarea cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, atât prin prezentarea de spectacole studențești la Studioul CAVAS din incinta Facultății de Litere și Arte, cât și prin organizarea unor turnee la festivaluri de teatru studențești din țară și străinătate. Așa cum am început încă de anul trecut, accesul la toate spectacolele studențești este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la Agenția Teatrală.

Evenimentele speciale din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-au desfășurat pe parcursul întregului an calendaristic și, astfel, spectatorii au avut ocazia să participe la conferințe, lansări de carte, spectacole-lectură și să întâlnească mari personalități din domeniul culturii, dar și din alte domenii, ca o prelungire a experienței unice de care au parte în timpul festivalului.

Ca această inițiativă să fie posibilă, și-au unit forțele Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Departamentul de Artă Teatrală și Librăria Habitus.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

1 Comentariu
 1. 2cents scrie

  Poza spune multe

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...