Parcările din curtea spitalului județean – Motiv de scandal între medici și pacienți

4.065

80 de medici de la Spitalul Județean au locuri rezervate nominal în curtea spitalului. Pacienții acuză conducerea spitalului de discriminare și cred că rezervarea locurilor de parcare pentru doctori este ilegală și imorală

Un sibian care a avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu s-a plâns reporterilor Ora de Sibiu de faptul că nu a putut găsi loc de parcare în curtea spitalului și că multe dintre locuri erau rezervate pentru medicii angajați acolo.

„S-a creat în ultimul an o situație inedită pentru spitalele din Romania. La cererea multor medici de a li se rezerva în nume propriu cu pancardă pe care stă scris „Rezervat + nume medic”, se încalcă de fapt câteva drepturi fundamentale. Se discriminează vis-a-vis de ceilalți angajați, respectiv pacienții care apelează la serviciile medicale și care se lovesc de imposibilitatea de a avea acces către secțiile medicale. Rezervarea nominală a unor locuri de parcare pe spațiul din curtea spitalului, aflat pe domeniul public, este ilegală dar și imorală. Locurile de parcare nu sunt cumpărate de persoane și deservesc atât angajații dar și pacienții respectiv aparținătorii. Dacă până nu de mult locurile de parcare rezervate, nu nominal, erau destinate doar șefilor de secții, la momentul actual majoritatea medicilor au „cumpărat” locuri de parcare pe domeniul public”, spune sibianul.

Accesul în curtea interioară a SCJU Sibiu, teren aflat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu și administrat de către spital, se face în baza unei note interne privind accesul și circulația în incinta instituției. Conform acesteia, accesul personalului SCJU Sibiu se face pe bază de permis acces auto și card magnetic nominalizat pentru bariere. Parcarea autovehiculelor se face pe baza repartizării pe secții și pavilioane.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu, Decebal Todăriță explică:

„Există atât locuri de parcare nominalizate pentru medicii șefi de secție sau alți medici, cât și locuri de parcare nenominalizate, pentru angajații SCJU Sibiu posesori de card magnetic. Autovehiculele personale sau alte autovehicule care transportă persoane care nu se pot deplasa au acces permanent în spital  în zona pavilionului UPU fără a afecta accesul ambulanțelor. Totodată, ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital pavilionar, în situațiile în care pacienții cu dificultăți de deplasare au nevoie de un mijloc de transport la internare sau externare în cadrul pavilioanelor situate dincolo de bariere, agenții firmei de pază sunt instruiți să permită accesul auto al aparținătorilor, cu timpul limitat necesar internării sau preluării pacientului.”

Un medic angajat al SCJU, ne-a declarat sub protecția anonimatului că posibilitatea de avea un loc rezervat în curtea spitalului nu este un privilegiu, ci un gest de normalitate.

„În orice țară civilizată din lumea asta medicii au locuri de parcare asigurate. Oare pacienților le-ar plăcea să ajung la consultație cu întîrziere, după ce am dat câteva ture de cartier ca să găsesc un loc de parcare? Aici nu e vorba de un privilegiu, ci de normalitate.”

Dintr-un total de 535 de locuri de parcare disponibile, aproximativ 80 sunt nominale. Ambulanțele au acces permanent și nerestricționat.

 

 

                                                                                           

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (3)