Cumperi un apartament sau contruiești o casă? Ce e mai avantajos  

⇓ Ascultă știrea ⇓

Decizia finală de cumpărare a unui apartament sau a unei case are de-a face atât cu bugetul deținut de cumpărător dar și cu stilul său de viață, dacă este mai alert sau mai liniștit, dacă se preferă traiul în aer liber sau dacă timpul dedicat jobului asigură sosirea acasă abia seara târziu.

Avantajele și dezavantajele cumpărării unei case

Un avantaj principal al casei este că aceasta poate fi construită, amenajată sau modificată după dorință. Dacă există și spațiu pentru curte, atunci este și mai ușor, pentru că se poate opta pentru mărirea suprafeței casei în viitor, dacă se dorește asta. Spațiul de locuit dintr-o casă se poate amenaja mult mai ușor iar anexele pot fi folosite pentru depozitare. Alt avantaj important este lipsa vecinilor direcți, de perete. Desigur, există vecini de curte, însă în casa proprie există un singur suveran, proprietarul, cel care poate face orice în limitele legii, să pună muzică dacă dorește, să facă o mică petrecere, un grătar în curte cu prietenii etc, fără să deranjeze și fără să fie deranjat. Proprietarii de case au astfel parte de mai multă intimitate și liniște.

Persoanele care au copii sunt avantajate în plus datorită existenței spațiului de curte. Copiii se pot juca acolo în liniște, fără a fi în pericol, ei putând fi supravegheați mult mai bine decât dacă ar fi plimbați prin parc. Un alt avantaj al casei este suprafața, de regulă mai mare decât a unui apartament cu un număr egal de camere. Spre exemplu, o casă cu trei camere ajunge astfel să fie mult mai mare decât un simplu apartament la bloc cu trei camere.

La capitolul dezavantaje, casele au costuri de întreținere mai mari, datorită suprafețelor mai mari. Vara este vorba de mult spațiu care trebuie răcit iar iarna de mult spațiu care trebuie încălzit. Dacă în curte există și o grădină, și aceasta trebuie întreținută și se adaugă alte costuri la cele deja existente.

Un alt mare dezavantaj este reprezentat la capitolul reparații. Dacă la bloc administratorul se ocupă de tot ceea ce înseamnă reparații, la casă lucrurile nu mai stau așa. Aici, proprietarul se ocupă de reparații sau plătește specialiști care să se ocupe de acestea. Chiar dacă o casă nu se strică mai repede, întotdeauna se găsește câte ceva de meșterit la ea sau pe lângă ea.

Avantaje și dezavantaje atunci când se achiziționează un apartament

Avantajele constau în primul rând atunci când este vorba de costuri de întreținere și utilități. Cheltuielile neprevăzute apar mai rar și astfel se pot face calcule cu privire la cheltuieli pentru o perioadă mai lungă de timp. Întreținerea unui apartament este mult mai ușor de făcut. Stricăciunile apar mai rar ca la o casă iar problemele legate de blocul propriu zis sau de țevi nu constituie responsabilitatea proprietarului. Și curățenia este mult mai ușor de făcut la bloc, datorită suprafețelor mai mici.

Datorită suprafeței inferioare, spațiul din apartamente este mult mai bine optimizat și locurile sunt mult mai bine compartimentate, astfel nepierzându-se din spațiul disponibil, precum la case. Firește, apartamentele au și dezavantajele inerente. Vecinii gălăgioși, mersul pe scări la ore târzii, atenția la mutatul scaunelor sau a mobilei, la pășitul pe podea pentru a nu deranja la rândul tău, toate acestea pot fi neplăcute.

Spațiul de depozitare este restrâns. Se poate achiziționa o boxă și cam atât, nu se pot achiziționa sau construi altele. Problema parcării este una neplăcută pentru deținătorul unui apartament la bloc. Dacă nu se achiziționează un apartament într-un bloc nou, care este dotat și cu spațiu de parcare, va trebui închiriat unul de la primărie, ceea ce este destul de dificil, mai ales în București. La acest capitol, casa vine cu avantajul parcării fie în fața casei, fie chiar în curte, în condiții de securitate maximă.

În final, achiziționarea unui apartament sau a unei case devine o opțiune personală, determinată de stilul de viață, de preferințe și de buget. Fiecare opțiune vine cu avantaje și dezavantaje la pachet iar alegerea finală trebuie să fie foarte atent gândită, deoarece aceasta este cel mai adesea făcută pe viață sau pe o perioadă lungă de timp.

 

 

 

 

 


apartamente la blocapartamente la casacase cu curte
Comentarii (0)
Comentează