vreme extremă în mai multe zone din țară - cum va fi vremea zilele următoare
FOTO arhivă

Furtuna care a lovit Europa afectează și România. Chiar dacă țara noastră se află la periferia ciclonului, efecte se resimt în codurile galben și portocaliu de vânt, în special în zonele montane. În următoarele zile, vremea se va încălzi ușor și temperaturile vor fi mai mari decât cele normale perioadei.

Meteorologul ANM Mihai Timu a declarat la Digi24 că zonele cele mai afectate de vremea extremă sunt în zona de munte, unde este așteptat viscol.

„Într-adevăr, țara noastră se află la periferia acestui ciclon care este deja în diminuare ca și potențial, dar cu toate acestea resimțim și noi efectele acesteia pentru că suntem în vigoare cu un cod galben, dar și portocaliu în special pentru intensificări ale vântului. Acest cod galben vizează în special zona de munte, unde ne așteptăm la rafale în general de 65-75 de kilometri la oră, dar pe creste și peste 100 kilometri la oră. Aceste intensificări ale vântului vor fi asociate cu ninsori în general moderate cantitativ, care vor reduce si vizibilitatea. Aceste fenomene se așteaptă mai ales în Carpații Occidentali și în jumătate de nord a Carpaților Orientali”, a spus Mihai Timu, la Digi24.

Regimul termic din România este momentan mai mare decât normalul perioadei. După frigul din weekend, o masă de aer mai cald a ajuns în țara noastră.

„(Regimul termic n.r.) s-a modificat de luni noaptea pentru că această circulație de aer intensă care s-a făcut la nivelul Europei a făcut ca masa de aer rece din weekend să părăsească țara noastra și a fost înlocuită de un aer mai cald, oceanic.

Regimul termic va rămâne unul destul de plăcut, în prima parte a acestei săptămâni, asta înseamnă maxime de 10-12 grade, astăzi, mâine și poimâine, în sud și sud-vest, dar nopțile devin un pic mai reci.

La București, maxime de 8-9 grade astăzi, mâine, în jur de 10 grade, iar temperaturile minime mai scad usor, dar nu cu mult, undeva pe la -2… -3 grade. În cursul acestei după amiezi este posibil să plouă și vom avea și intesificări ale vântului, dar de până în 55 de kilometri la oră”, a explicat Mihai Timul, meteorolog.

Ultima oră

Comentariul meu