Sibienii din Săsăuș, terorizați de câinii unei vecine – „Zici că suntem în iad”

0 13.712

⇓ Ascultă știrea ⇓

Locuitorii din satul Săsăuș sunt terorizați, de mai multă vreme, de câinii unei vecine. Aceștia acuză că nu pot dormi noaptea din cauza urletelor și se simt „ca în iad”. Totodată, oamenii spun că în toată localitatea se simte un miros „de îți mută nasul”.

În centrul satului Săsăuș a apărut, de câteva luni, o „fermă de câini”. Localnicii spun că se confruntă cu un zgomot infernal, iar mizeria din adăpost e deversată în pârâul din apropiere, notează Libertatea.

Liniștea comunității este zguduită din cauza unei localnice care, din primăvara anului 2019, este proprietara unui adăpost de câini. Oamenii din sat au reclamat poluarea fonică, probleme legate de deversarea apelor, dar și mai multe nerespectări ale disciplinei în construcții din partea proprietarei.

Proprietara fermei se numește Maria Pampu, e trecută de 60 de ani, iar în curtea ei sunt amenajate circa 20 de padocuri. „Când încep să urle animalele, zici că Iadul e lângă noi”, spun oamenii.

padocuri sasaus
Padocuri Săsăuș / Sursa: Libertatea

Localnicii sunt revoltați din cauza mirosului care „îți mută nasul”
Ei mai reclamă faptul că „mai ales vara răzbate și un miros absolut insuportabil, plus că toate mizeriile de la patrupede sunt deversate zilnic direct în pârâul din apropiere, iar apa nu mai e potabilă pentru vecini. E pericol și mai departe, pe curs”. La Săsăuș nu există canalizare, iar pentru săteni singura sursă de apă vine de la fântânile din gospodării.

Mărioara Lenghel e una dintre cele mai afectate persoane din Săsăuș. „Și dimineața, și seara urlă câinii mai rău ca la stână. Nici nu poți sta în curte. E o gălăgie infernală. Dar proprietarei nu-i pasă. Zice că face ce vrea la ea acasă”. „Pute de la fermă de-ți mută nasul din loc”, se plânge și vânzătoarea de la mini-market-ul din centrul satului, situat exact peste drum de crescătoria Mariei Pampu.

Sesizări la instituțiile responsabile
Din luna iunie a anului trecut, oamenii s-au mobilizat și au trimis sesizări la toate instituțiile responsabile: Primărie, Poliție, Garda de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române. Localnicii sunt însă contrariați că autoritățile își pasează reciproc responsabilitatea, iar reacțiile sunt foarte timide sau, pur și simplu, inexistente. „Nici nu-i interesează sau există anumite complicități pe traseu. Aceste instituții sunt pline cu indivizi care mănâncă degeaba o grămadă de bani publici”, se revoltă sătenii.

Primăria spune că se va ajunge în instanță
Secretarul Primăriei, Rodica Rus, susține că „avem copii de pe actele câinilor, care sunt luați în evidență și la Poliție. Proprietara a cerut la noi autorizație pentru extindere casă și construire anexe, dar i-am acordat numai pentru prima parte. Dânsa a nesocotit însă avizele și și-a făcut inclusiv cuștile pentru câini. Am fost acolo cu Garda de Mediu, i-am pus în vedere să intre în legalitate până la sfârșitul lunii septembrie. N-a făcut-o, așa că probabil vom ajunge în instanță, pentru că doamna pare să nu înțeleagă de vorbă bună”.

padocuri sasaus 1
Padocuri Săsăuș / Sursa: Libertatea

Proprietara nu deține „poliță de asigurare pentru răspundere civilă în caz de pagube provocate de câini”
Proprietara și-a lipit practic de șura vecină o parte din pereții padocurilor ridicate ilegal, deși, conform legii, ar fi trebuit și aici să lase o distanță minimă de câțiva zeci de centimetri. Și-a asumat inclusiv plata unei amenzi de 5.000 de lei, nemodificând însă nimic pe proprietate.

Daniela Văleanu e persoana care stă chiar gard în gard cu ferma de câini: „La noi nu se mai poate trăi, pur și simplu. Îți vine să vomiți de la mirosuri. În grădină nu mai pot planta legume, iar dacă vreau să stau de vorbă cu cineva în curte efectiv nu ne înțelegem din cauza urletelor groaznice ale câinilor. Dacă mi-aș propune să vând sau să fac minime investiții ca să deschid o pensiune, n-am nicio șansă de reușită. I-am explicat de nenumărate ori vecinei, dar mi-a replicat că nu se desparte de animalele ei. N-am zis asta, e foarte bine și o felicit că ține la câinii ei, dar să se ducă undeva în margine de sat, nu să deranjeze pe toată lumea cu ferma”.

Într-un punct de vedere oferit pentru Libertatea, IPJ Sibiu vorbește despre 20 de câini cu fișă de identificare personală, adică rasă, cod microcip, sex, serie carnet și număr, nume, culoare, vaccinuri și deparazitări. Apare și mențiunea că „proprietara nu deține poliță de asigurare pentru răspundere civilă în caz de pagube provocate de câini, întrucât declară că firmele de asigurări la care s-a prezentat au refuzat să o asigure pentru asemenea cazuri”.

Câini de talie mare, puternici și agresivi
În corespondența cu localnicii reclamanți, Poliția face referire și la câteva rase care ar exista în ferma lui Pampu: dog argentinian, presa canario, amstaff și staffordshire bullterrier. Toți sunt câini de talie mare, foarte puternici și agresivi, compatibili pentru lupte. De altfel, sătenii suspectează că animalele ar fi, de fapt, crescute pentru a fi comercializate și folosite inclusiv în bătăi ilegale pentru câini. Nimeni însă nu deține până acum probe în acest sens.

Primăria și Poliția spun că toți câinii sunt înregistrați în Asociația Chinologică Sibiu. Președintele asociației spune contrariul
Primăria și Poliția susțin în mod oficial că toți câinii Mariei Pampu sunt înregistrați în Asociația Chinologică Sibiu, numai că președintele respectivei entități, Adrian Ludoșan, pretinde contrariul! „Nu știu nimic despre această fermă și această doamnă”, spune bărbatul, cunoscut în branșă drept unul dintre cei mai vechi crescători de Amstaff, rasă care s-ar regăsi și în curtea-problemă de la Săsăuș.

Proprietara adăpostului: „Ce vă interesează câinii mei?”
Contactată telefonic și întrebată de situația adăpostului din curtea sa, Maria Pampu a răspuns iritată că totul e în regulă cu animalele: „Câinii sunt perfect în regulă, totul e legal, care-i problema? Au fost verificați peste tot, sunt înscriși în Asociația Chinologică. Nu sunt subiect de ziar. Cu ce ocazie faceți articole pe seama mea? Nu interesează pe nimeni câinii mei de la Cuca Măcăii! E munca și sudoarea mea. Punct! Chiar vă bateți joc? Vă rog să nu mă mai deranjați!”.

caini liberi sasaus
Sursa: Libertatea

Câini care se băteau, despărțiți cu o coasă de un sătean
Localnicii mai spun că Maria Pampu a făcut constant cadou unor consăteni câini din rasele periculoase, iar o parte din noii proprietari umblă nestingheriți cu animalele fără lesă și fără botniță prin sat, altfel că au început să apară incidente. „E un puști care i-a dat drumul din lesă câinelui primit de la Pampu, iar animalul a sărit direct la gâtul altui patruped. Abia i-a despărțit cineva cu o coasă”, spune Mărioara Lenghel. Poliția confirmă evenimentul, anunță că s-au aplicat amenzi cumulate de 2.000 de lei, iar vinovații au fost instruiți verbal să nu mai facă greșeli.

Ce sugerează un jurist al Asociației Chinologică Sibiu
„Poliția ar putea deschide dosar penal dacă se îndeplinesc anumite condiții din Ordonanța 55/2002 referitoare la regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. De exemplu, dacă există atacuri canine asupra unor persoane. Iar ANSVSA, autoritatea națională veterinară, poate închide direct ferma dacă proprietara nu a înscris acolo câinii”, spune Lucian Băgia, jurist Asociația Chinologică Sibiu.

Sursa: Libertatea

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...