FOTO: Constantin Chiriac, medaliat de Emanuel Macron

0 272

⇓ Ascultă știrea ⇓

Actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost numit, prin decret al Președintelui Republicii Franceze,  Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare. Distincția i-a fost oferită miercuri, de Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze în România, în cadrul unei recepții private care a avut loc în București.

Distincția vine să recunoască și să recompenseze o carieră consacrată artelor scenei precum și buna cooperare cu instituțiile franceze ale culturii, în special în cadrul Sezonului România-Franța.

„Vom da glas recunoștinţei Franței pentru întreaga dumneavoastră carieră și contribuție neprețuită la relația dintre Franța și România. Sunteți o mare personalitate a lumii culturale din România. Acest univers este profund și durabil marcat de angajamentul și credința dumneavoastră în rolul artei în societate și în rândul tinerilor. Dar legendara dumneavoastră energie e mai presus de toate! Să lansezi un festival nu este ceva ușor, v-aţi confruntat cu multe obstacole în faţa cărora nu v-aţi dat bătut. Aţi crezut în acest proiect minunat și chiar v-aţi ipotecat casa pentru a organiza ediția din 1997. Ați decernat premii marilor nume ale spectacolului din întreaga lume. Francofon desăvârsit, ați legat relații puternice și durabile cu Franța de la o vârstă foarte fragedă. În 2013, ați pus bazele unei Platforme doctorale internaționale în domeniul artelor spectacolului și managementului cultural, în colaborare cu Școala Doctorală de Arte și Media din cadrul Universității Sorbonne Nouvelle. Ați promovat activ noua dramaturgie de limbă franceză, programând numeroase spectacole franceze și invitând profesori francezi ca parte a platformei doctorale internaționale din Sibiu. Am avut deja ocazia să o spun, Festivalul de la Sibiu a adus o contribuție deosebită la Sezonul Franța-România. Cu FITS, ați făcut din Sibiu o destinație populară pentru artiștii de pe toate continentele, contribuind astfel la dialogul dintre culturi, la întâlnirile tinerilor și artiștilor, la o interconexiune de talente care se intâlnesc în Sibiu pentru un moment de creație, convivialitate, fericire. S-ar putea spune că ați făcut cunoscut Sibiul întregii lumi!” , a spus Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze în România.

O carieră de peste 40 de ani dedicată scenei

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac a studiat Actoria la București, obținând diplome în management cultural de la Agenția de Informații a SUA, de la Hull University din Marea Britanie, precum și de la Virginia Commonwealth University Richmond.

De-a lungul carierei sale a creat structuri de renume mondial, a generat nenumărate proiecte internaționale și a condus echipe numeroase. Este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. A jucat un rol decisiv în obținerea titlului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și în reușita incontestabilă a proiectului. De asemenea, a fost membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2009 – 2012).

Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă. Munca sa a fost recunoscută prin nenumărate premii și distincții, printre care Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014 și Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015). Este Ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011) și Ambasador Onorific al Turismului din 2014. De asemenea, a primit Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017). În anul 2018 a primit Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu și Titlul de Cetățean de Onoare al Rm. Vîlcea. În 2019 a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.