Coronavirusul afectează prețul petrolului – Se ieftinește

0 1.028

⇓ Ascultă știrea ⇓

Petrolul se ieftinește abrupt și a ajuns la cele mai reduse cotații din decembrie 2018. Prețul pentru Brent a coborât la 52 de dolari pe baril, în timp ce peste ocean referința americană s-a dus la 47 de dolari.

Primul „brânci pe scări” a apărut în urma coronvirusului, dar sunt mai multe ingrediente ale acestei scăderi. S-a adăugat recent o statistică despre o creștere surprinzător de mare a stocurilor americane.

Apoi Agenția Internațională pentru Energie a revizuit în scădere prognozele de creștere pentru acest an, la cel mai slab ritm din 2008.Sunt efectele epidemei răspândite dincolo de granițele Chinei, dar sunt și motive fundamentale. Sunt transformări care refac toate planurile, mai ales în zona producătorilor. La începutul lui martie, pe 5 și 6, va avea loc o reuniune a principalelor țări exportatoare, cu OPEC în mijloc. La nivelul cartelului, unde Arabia Saudită se impune de fiecare dată, s-ar fi decis reducerea livrărilor cu 600 de mii de barili pe zi, potrivit Digi24.

Din perspectiva prețurilor, efectul va întârzia totuși. Așteptările sunt ca cel puțin în martie și aprilie cotațiile să rămână totuși reduse. Va fi un interval în care economia mondială își va linge rănile și în același timp se va alimenta cu petrol din stocuri. Iar dacă nu mai apar șocuri, prețurile ar urma să urce în funcție de datele fundamentale spre a doua parte a anului.

Efectele la pompă sunt evidente de ceva vreme și transferul va avea continuare. Însă scăderea de la țiței este contrabalansată de o întărire a dolarului, ajuns la 4,4 lei. Moneda americană, percepută ca refugiu investițional, s-a tot apreciat, cu mici inversări în ultima perioadă, dar per total a câștigat. Și așa este erodat efectul transmis în prețul carburanților.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.