cele mai bune fructe şi legume ca să ne ferim de viruşi - recomandate de un biolog nutriţionist sibian

Biologul şi nutriţionistul Vonica Ghizela, director al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, ne recomandă o alimentaţie bazată şi pe fructe şi legume, care s-au dovedit ca pot să prevină îmbolnăvirile şi ne pot întări sistemul imunitar.

Ghizela Vonica recomandă legume şi frcute care au fost dovedite ştiinţific că sunt bune pentru sănătate

„În fiecare an, în sezonul rece ne confruntăm cu boli precum răceli, gripe care afectează un număr mare de persoane, mai ales dacă acestea prezintă și alte maladii sau deficiențe: anemii, depresii sau cancere. Toate aceste afecțiuni le putem combate preventiv cu legume sau fructe, care au fost dovedite științific că au beneficii deosebite pentru sănătate. Cele mai indicate ar fi acele plante care ne stimulează imunitatea și ne susțin organismul în lupta cu numeroși viruși sau bacterii: planta de aloe, ceaiul de gălbenele, fructele de cătină, ceaiul de ghimbir, sucul de sfeclă, ceaiul de brusture”, se arată într-un articol publicat marţi, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Naţional Brukenthal, din care face parte şi Muzeul de Istorie Naturală. cele mai bune fructe şi legume ca să ne ferim de viruşi - recomandate de un biolog nutriţionist sibian

Planta de Aloe

„Planta de Aloe are efecte antibiotice, antiinflamatorii, antiseptice asupra organismului, în același timp fiind și o sursă bogată de minerale ( Ca,Na, Fe, K, Cr, Mg, Mn, Cu, Zn) și vitamine (B12, A, B, C, E şi acid folic). Este bine de știut că planta de aloe pe care o poți folosi la obținerea sucului de aloe, în casă, trebuie să fie mai bătrână de doi ani pentru a beneficia de toate principiile active ale acesteia”, spune Ghizela Vonica.

Ceaiul de gălbenele

„Ceaiul de gălbenele este uşor de preparat şi are proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, anti-microbiene, antiseptic, cicatrizante şi antiparazitare și efect detoxificant”, adaugă directoarea de la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Cătina este ginseng-ul românesc

„Fructele de cătină, denumite ginseng-ul românesc, sunt potrivite în stări gripale datorită stimulării și susținerii sistemului imunitar”, arată Ghizela Vonica.

Încercaţi ceai de ghimbir cu lămâie şi miere de albine

„Ceaiul de ghimbir, în combinație cu lămâia și mierea de albine, poate trata infecțiile respiratorii, bronșitele, crampele musculare și tusea”, recomandă Ghizela Vonica.

Sucul de sfeclă ajută imunitatea

„Tot pentru stimularea imunității și pentru o cură de vitaminizare se poate consuma sucul de sfeclă în combinații cu alte rădăcinoase (morcov, țelină, pătrunjel frunze, ghimbir) sau fructe (măr, lămâie, kiwi, portocale, etc.)”, spune Ghizela Vonica.

Ceaiul de brusture ajută la imunizare

„Pentru imunizare se poate bea ceai de brusture mai ales când se instalează febra, macerat de nalbă indicat la răgușeală puternică, amigdalită, tuse și bronșite, ceai de cimbrișor și pătlagină pentru astm bronhic și tuse convulsivă. Ceaiul de podbal în combinație cu mierea de albine se foloseşte în caz de bronşite, laringite, faringite, astm bronhic, pleurezie, tuberculoză pulmonară, tuse, răguşeală.Dacă vom combina o nutriție sănătoasă cu ceaiurile de imunizare și aromaterapia cu uleiuri esențiale din plante, putem avea un tablou mai complet de prevenire și combatere a bolilor de sezon. Atenție însă la folosirea exagerată a acestor plante în ceaiuri; pentru combinația lor trebuie să cereți sfatul medicului sau al unui specialist pentru a evita apariția altor complicații”, concluzionează Ghizela Vonica. Dacă doriți să aflați mai multe, pe Facebook-ul oficial al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu puteți găsi peste 50 de articole pe această temă.

Citeşte şi: https://www.oradesibiu.ro/2018/09/27/povestea-uimitoare-a-ghizelei-vonica-sibianca-care-a-invins-cancerul-si-acum-ii-ajuta-si-pe-altii/

Ultima oră

Comentariul meu