VIDEO Avalanșele produse vineri în munții Făgăraș – Specialiștii explică de ce au fost atât de multe

470

Un turist a decedat, alţi doi au fost răniţi şi un alt schior a scăpat cu viaţă vineri, din două avalanşe care au avut loc în munţii Făgăraşului, însă numărul avalanşelor produse în cursul acestei zile a fost mult mai mare, posibil din cauză că au fost declanşate de oameni, dar a influenţat foarte mult şi radiaţia solară, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, meteorologul Narcisa Milian.

Vineri au fost mai multe avalanşe care au suprins oameni în masivul Făgăraş

„Acesta este riscul cel mai mare, ca aceste avalanşe să fie declanşate de către oameni, pe riscul trei de avalanşe, majoritatea avalanşelor sunt declanşate de către oameni, iar în partea de Sud, contează mai mult temperaturile mai ridicate, unde, din păcate noi nu avem niciun punct de observaţie. (…) Noi suntem aici, pe versanul nordic şi avem punctul de observaţie meteo de la Bâlea”, a explicat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian.

Un om a murit, alţi doi sunt răniţi şi altul s-a salvat din avalanşă

Cele două avalanşe care au surprins două grupuri de turişti vineri, în zone diferite din munţii Făgăraşului, au dus la moartea unui turist şi rănirea a altora doi. Aceste două avalanşe au avut loc în condiţiile în care meteorologii emiseseră avertizare de risc însemnat de producere de avalanşe, adică un risc de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci.

O avalanşă când este risc 3 poate fi mortală, chiar dacă riscul nu e 5, adică maxim

„Stratul de zăpadă se şi umezeşte puţin, iar dacă mai vin şi oameni acolo, este un stres suplimentar asupra stratului şi se duce. Când este risc de gradul trei şi doi, de obicei oamenii le declanşează (avalanşele n.r.)”, a mai spus meteorologul Narcisa Milian.

Mai sunt posibile avalanşe în următoarele zile

Întrebată dacă se vor opri avalanşele în zona munţilor Făgăraşului, meteorologul Narcisa Milian a răspuns negativ. „Nu prea cred. Vin iarăşi nişte precipitaţii în week-end, iar după aceea se încălzeşte”, a spus meteorologul.

Avalanşe aproape de Transfăgărăşan

Şi cei care gestionează grupul Avalanşe în Carpaţi, au atenţionat încă de vineri dimineaţa, pe Facebook, că au avut loc mai multe avalanşe în munţii Făgăraşului, aproape de Transfăgărăşan. „Datorită temperaturilor pozitive şi a radiaţiei solare, pe partea sudică a Trasfăgărăşanului, au fost semnalate numeroase avalanşe de suprafaţă şi câteva avalanşe de topire de la sol”, este anunţul făcut de cei de la Avalanşe în Carpaţi.

Avalanşă la Capra, aproape de salvamontişti şi câine de salvare 

O altă avalanşă a fost filmată de salvamontişti, vineri dimineaţa, în masivul Făgăraş, zona Capra, unde are loc Stagiul Naţional de formare profesională şi atestare a echipajelor canine de intervenţie în avalanşă.

Schiorii au declanşat avalanşa de la valea Doamnei

Avalanşa din valea Doamnei, munţii Făgăraşului, de vineri, a fost declanşată de către un grup de schiori. Unul dintre ei, surprins de avalanşă, a scăpat fără să fie rănit, „datorită echipamentului de protecţie corespunzător de salvare din avalanşă”, potrivit Salvamont.

Elicopter SMURD chemat în munte 

Un elicopter SMURD a recuperat vineri, trupul unui turist străin, decedat după ce a fost surprins tot grupul de 11 turişti, de o avalanşă din zona Şerbota. Alţi doi turişti străini au fost răniţi, în urma acestei avalanşe. „Doi salvamontişti vor fi troliaţi din elicopter la locul evenimentului pentru a continua acţiunea de salvare şi de retragere din munte a grupului după ce elicopterul nu va mai avea condiţii de zbor”, a anunţat Dispeceratul Naţional Salvamont. La locurile celor două avalanşe care au surprins oameni, vineri, în masivul Făgăraş, intervin mai multe echipaje de salvamontişti. În munţii Făgăraş este risc ridicat de avalanşă, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci. Sursa foto video Salvamont

Update 4 O alta avalanșă s-a produs pe Valea Doamnei declanșata de un grup de schiori, a fost surpinsă o persoană , care , și datorita echipamentului de protecție corespunzător de salvare din avalanșă a scapat fără afecțiuni medicale.Update 3 Doi salvamontiști vor fi troliați din elicopter la locul evenimentului pentru a continua acțiunea de salvare si de retragere din munte a grupului dupa ce elicopterul nu va mai avea condiții de zbor. Update 2 Elicopterul a recuperat trupul persoanei decedate.Update 1 Elicopterul a lasat un salvator la fata locului pentru a face o evaluare exacta a situtatiei.O avalansa s-a produs în aceasta dimineata in Muntii Fagaras, zona Șerbota, fiind surprinse mai multe persoane. Majoritatea victimele au avut șansă fiind surprinse ”la suprafață” si prezintă doar afecțiuni medicale, dar, din pacate, exista si o persoana decedată.Grupul de turiști este numeros, din primele informații fiind vorba de 11 persoane.Intervin pe cale terestra salvamontiștii sibieni și pe cale aero un elicopter.Avertismentul de risc de avalanșă de gradul 3, pe o scala de la 1 la 5, a fost emis în comunicatul de aseară al Administratiei Nationale de Meteorolgie, publicat si pe pagina noastra.Video: avalanșă surpinsă azi dimineață în masivul Făgăraș , zona Capra, de către participanții la Stagiul Național de formare profesionala si atestre a echipajelor canine de intervenție în avalanșă

Slået op af Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont i Fredag den 6. marts 2020

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.