ALERTĂ Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș

136

La peste 2000 de metri zăpadă depusă în ultimele zile este umedă, fără coeziune cu straturile mai vechi și poate depăși pe alocuri 30-40 cm.

Atât spontan cât și la supraîncărcări slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii care pot antrena în cazuri izolate volume considerabile de zăpadă din straturile vechi. Și sub 2000 de metri, pe fondul temperaturilor pozitive și a precipitațiilor lichide înregistrate, zăpada este umezită, iar pe pantele înclinate se pot declanșa spontan curgeri și avalanșe, care în anumite zone pot antrena întregul strat de zăpadă.

Avalanșele cu punct de pornire la peste 2000 m vor coborî în anumite cazuri până la altitudini de 1600 de metri sau chiar mai jos. Stratul de zăpadă La peste 2000 de metri, în partea superioară a stratului se regăsește zăpadă recentă de dimensiuni relativ însemnate, pe alocuri de peste 30-40 centrimetri în zonele adăpostite.

Stratul de zăpadă recentă este instabil, cu rezistență scăzută la suprasarcini. Stratul mai vechi este relativ stabilizat. În zone adăpostite depozitele de zăpadă depășesc 2-3 metri. La altitudini mai joase, stratul este umezit în profunzime, cu o coeziune slabă între cristale.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi