FOTO Artindex

Muzeul Național Brukenthal găzduiește una dintre cele mai mari expoziții de sculptură și artă vizuală din perioada postdecembristă ce a fost organizată la Sibiu. Expoziția Grigorie MINEA și invitații constituie evenimentul artistic care marchează pozitiv profilul cultural al Sibiului la începutul primăverii acestui an, care reunește, pentru o memorabilă conversație 60 de artiști români, reprezentanți ai artei postbelice și contemporane românești.

Joi, 12 martie 2020, la ora 13, la Casa Albastră (Piața Mare, nr. 5), va avea loc deschiderea expoziției intitulate Grigorie Minea și invitații, o expoziție și 60 de artiști, cea mai mare expoziție de sculptură și artă vizuală postbelică și contemporană la Sibiu.

Sculptura este o artă exprimată prin forța materiei, a materialului oricare ar fi acesta: piatră, lemn, lut, bronz etc. Efectul tactil al materialului, impactul acestuia în spațiul nostru, este esențial pentru a determina o anumită înțelegere a forței exprimate prin material. În acest fel, materialul, plinul, devine un motiv, devine modalitate de exprimare a absenței, a spațiului vid. Să faci nevăzutul văzut și să încercuiești absentul cu materia care, prin natura ei neagă absența, aduce sculptura într-o zonă în care trebuie recumpănite toate înțelegerile: modul de a vedea, modul de a simți, modul de a atinge și a dimensiona o sculptură.

Acest regal de sculptură la care au fost invitați și pictori și graficieni, constituie un eveniment care încununează o amplă activitate artistică și o viață dedicată a maestrului Grigorie Minea. Venirea acestuia la Sibiu înseamnă și reîntoarcerea sa acasă, într-un oraș care de mai bine de 30 de ani îi etalează Victorie, o sculptură așezată la intrarea în vechiul burg și la o poartă de acum internațională a Transilvaniei și României – Aeroportul internațional Sibiu. Asocierea sculpturii cu lucrările de pictură pe pânză sau pe alte materiale, grafica, acuarela, instalațiile etc. aduc o unitate și o complementaritate. Aceste lucrări picturale nu sunt preocupări de conjuctură, ci moduri independente care completează arta sculpturii ca modalitate plastic, încorporând preocupări de suprafață, de mediu sau de perceptive unică în contextul lumii natural sau dirijate.

Aflată sub mirosul crinului angelic al solului ceresc Gavriil, așa cum se observă și din lucrarea maestrului, expoziția găzduită la începutul primăverii în spațiul transilvănean, la Sibiu, ni-l prezintă nouă, tuturor, pe Grigorie Minea ca un promotor al unei incursiuni îndrăznețe. Această alianță de durabilitate morală și de deschidere artistică că este o forță prielnică și denotă un curaj extraordinar al faptei.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu