program rabla
FOTO arhivă

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat că, de marți, începe programul Rabla Clasic. Noutatea este că, pe lângă o mașină puțin poluantă, românii pot achiziționa și motociclete, scrie Mediafax.

„Încercăm, chiar și în aceste momente grele, să susținem politicile de mediu, să vă sprijinim pe voi și să ne respectăm promisiunile. Trebuie să fim atenți în această perioadă și să evităm cât se poate suprapunerea celor doi factori care ne pot afecta: coronavirus și calitatea aerului. Dacă v-ați uitat în ultimele zile pe starea aerului din România, poate ați observat că aceasta a fost una foarte bună.

Însă, am ajuns să atingem această stare doar pentru că izolarea ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne parcăm mașinile și să rămânem acasă. Gândiți-vă cum ar fi să avem aceleași date de aer într-o perioadă de activitate normală. Eu cred că se poate!”, spune Costel Alexe, ministrul Mediului.

În prezent, echipa de la AFM lucrează la modificarea procedurii, astfel încât prezența fizică a beneficiarului la sediul dealerului să nu mai fie necesară.

„Având în vedere condițiile speciale în care ne regăsim, le-am cerut colegilor mei de la AFM să analizeze posibilitatea de transmitere digitalizată a documentelor în cadrul programului. Sper ca în zilele care urmează să avem gata un sistem online și să puteți parcurge aproape toți pașii de acasă”, a mai spus Costel Alexe.

Programul RABLA CLASIC 2020 are un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de până acum și va avea cel mai mare număr de beneficiari din ultimii 15 ani: se estimează că în jur de 60.000.

Valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei (1.350 de euro), dar poate crește cu încă 1.000 de lei dacă mașina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii de 96 de g de CO2 per km.

De asemenea, s-a introdus un eco-bonus nou în RABLA CLASIC de anul acesta. Valoarea lui este de 1.000 de lei, care se pot adăuga la cei 6.500 de lei, în cazul în care este aleasă o mașină cu sistem GPL sau GNC.

Totodată, s-a decis, inclusiv, creșterea eco-bonusului pentru mașinile hibride convențional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

„Partea frumoasă a acestui program este că puteți adăuga peste prima de casare două eco-bonusuri și, astfel, suma decontată de noi din costul mașinii poate să depășească 2.000 de euro. Dau și un exemplu, ca să fie clar pentru toată lumea: dacă vreunul dintre voi alege să cumpere o mașină hibrid convențional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2 i se va putea deconta din costul mașinii peste 2.000 de euro”, adaugă Alexe.

Anul acesta, programul are și o altă noutate, și nume RABLA MOTO. Cei care vor să-și cumpere o motocicletă o pot face acum prin programul Administrației Fondului pentru Mediu. Și în acest caz trebuie casat un autovehicul vechi, iar prima de casare este de 3.500 de lei.

Potrivit unui comunicat transmis marți de MInisterul Mediului, programul este oficial deschis, iar cei care vor să beneficieze de el trebuie să obțină de la dealeri cererea de înscriere în program.

Aceasta are o valabilitate de până la 120 de zile. Apoi, în 30 de zile de la obținerea cererii, beneficiarul trebuie să caseze autovehiculul vechi, după care, în cadrul celor 90 de zile care au mai rămas, cetățenii trebuie să încheie formalitățile de achiziție a mașinii.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns