Prima izoletă românească, realizată și omologată de cercetătorii militari

MApN anunță că cercetătorii militari români au realizat, în timp record, un nou tip de izoletă. Aceasta a fost testată și omologată în perioada 18 – 19 martie și urmează să fie produsă în România.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MApN, cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – Bioevac de tip izoletă, scrie Mediafax.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă.

„Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate. Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN”, anunță sursa citată.

Produsul a fost testat și omologat în perioada 18 – 19 martie de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

„S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA”, mai anunță MApN.

Sursa: Mediafax

coronavirusizoletăizoleta romaneascaMAPN
Comentarii (0)
Comentează