Raed Arafat despre documentul care a panicat românii: „Este analizat”

0 2.516

⇓ Ascultă știrea ⇓

Raed Arafat a spus, printr-o postare pe Facebook, că documentul care prevede măsuri drastice de izolare, răspândit pe whatsapp și în diferite medii online, „este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență”. Acesta spune că „este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a comunicat că respectivul document este unul de lucru (DRAFT) și nu a fost aprobat, dar nici trimis către aprobare. Draftul care a circulat în această dimineață în mediul online conține măsuri stricte de limitarea a deplasărilor populației. Printre ele, se numără deplasarea doar până la locul de muncă, cu necesitatea unei adeverințe de la angajator, deplasarea doar pentru consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături doar în zona domiciliului, ajutorarea bătrânilor sau alte urgențe cu detalierea traseului.

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”, a scris Arafat.

Acesta mai spune că România nu se află în situația altor țări, unde numărul de cazuri de coronavirus este mare, astfel că măsurile propuse sunt măsuri cu caracter preventiv.

„Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale. Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.
Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate”, scrie Raed Arafat.

Arafat toagă populația să nu ia în considerare nimic din ce ajunge în spațiul public înainte de aprobare.

„De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi înca multe modificări. Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panica fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște. Pe de altă parte, chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor”, a scris Raed Arafat.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.