Româncă moartă de coronavirus adusă în țară în secret – A fost înmormântată fără preot

1 12.741

⇓ Ascultă știrea ⇓

Femeia de 80 de ani din comuna Borșa, județul Maramureș, primul cetățean român care a murit de coronavirus, în Italia, a fost adusă în țară de membrii familiei, alături de sora sa, de asemenea decedată, fără știrea autorităților române. Cele două au fost înmormântate fără preot.

Primarul comunei Borșa, Sorin Timiș, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că transportul avea acte perfect legale obținute de la statul italian, care au permis să fie duse sicriele sigilate până în Borșa.

„Familia femeii de 80 de ani din Borșa, care a decedat în Italia confirmată cu coronavirus, a decis să aducă în țară, pe cont propriu, sicriul cu trupul neînsuflețit al acesteia și al surorii sale de 75 de ani, pe care a îngrijit-o. Cele două sicrie au ajuns joi la Borșa, aduse de o firmă de transport de pompe funebre din comună, iar femeile au fost îngropate în cimitir fără preot. Transportul avea acte perfect legale obținute de la statul italian, care au permis să fie duse sicriele sigilate până în Borșa. Autoritățile române nu au știut nimic despre aducerea acestor sicrie în țară”, a spus Timiș.

Potrivit acestuia, principalul vinovat în acest caz este statul italian care nu ar fi trebuit să aprobe repatrierea celor două sicrie în România

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă, a declarat, la rândul său corespondentului MEDIAFAX că transportul mortuar a ajuns, joi, în punctul de frontieră de la Petea și i s-a permis intrarea în țară în condițiile în care toate actele emise de autoritățile italiene – autorizații și pașapoartele mortuare, avize de transport și identificare, erau în ordine.

„Mașina cu cele două sicrie sigilate a fost însoțită de poliție și jandarmi până la Borșa. Nimeni nu a știu nimic despre acel transport, nicio autoritate, nici DSP, nici Prefectura, familia a fost cea care a decis să aducă sicriele în țară pe cont propriu cu o firmă de pompe funebre din Borșa, fără să anunțe pe nimeni”, a spus Bucă.

Acesta a precizat că mașina respectivă de transport mortuar a fost dezinfectată iar șoferul a intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

„Înhumarea a fost fără preot și cu un singur membru de familie prezent. Tot ce s-a folosit la cimitir în procesul de înhumare, cazmale, frânghii, a rămas în groapă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat în 14 martie că un român aflat în Italia a murit din cauza Covid-19. Primarul comunei Borşa, judeţul Maramureş, Sorin Timiş, a declarat tot atunci pentru MEDIAFAX că femeia moartă din Italia de coronovirus avea 80 de ani. Femeia se afla în Italia pentru a-şi îngriji sora în vârstă de 75 de ani, care suferă de o boală incurabilă.

„Sora ei a murit cu două zile înainte de cancer, iar ea a murit la spitalul din Monza, regiunea Lombardia”, a spus Sorin Timiş.

Sorin Timiș anunța pe pagina sa de Facebook că femeia de 80 de ani şi sora ei, nu vor fi aduse în ţară, deoarece statul român nu permite în acest moment repatrierea.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Mateo M. scrie

    In primul rand „comuna” Borsa este ORASUL BORSA din jud. Maramures . Este oras de mai mult de 50 de ani . Nu inteleg de ce , primarul Sorin Timis nu a facut aceasta precizare .
    In al doilea rand , este o minciuna grava afirmatia ca autoritatile nu ar fi stiut de acest transport mortuar . A stiut lumea de pe strada din momentul decesului femeii de 80 de ani ca va fi adusa in tara , in Romania , indiferent de pericole . Banii sunt cei care dicteaza in societatea romaneasca in general si in orasul Borsa in special . Cei ce sunt mai bogati . pot sa faca „ce vrea muschii lor” in orice situatie , fie si cea actuala … S-a stiut de la omul de rand pana la politie , politie locala si primarie canda plecat masina dupa decedate , când a plecat miercuri seara inapoi din Italia spre Romania , etc. … Si se mai spune ca era totul in „perfecta” legalitate .
    Sa speram totusi ca din afacerea asta nu s-a inmultit nr. purtatorilor de coronavirus .
    Sa siti ca sunt si cetateni corecti in orasul Borsa care respecta perioada de carantina , cazati la mai multe pensiuni si hoteluri de pe raza localitatii . Dar exista o lista cu peste 600 de persoane care au intrat recent in tara , inainte de 15 martie , trimisa de la organele vamale , persoane care s-au sustras de la obligatia de carantina sau izolare . Si in plus altii , probabil cateva sute , care au venit in 17 , 18 martie , si se plimba linistiti …

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.