FOTO Incendiile de vegetație le dau bătăi de cap pompierilor – Au stins zece în ultimele 24 de ore

727

Pompierii sibieni au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru localizarea și lichidarea a peste zece incendii izbucnite la vegetația uscată, resturi vegetale și fond forestier. Este o creștere alarmantă a numărului de arderi necontrolate.

Pompierii sibieni au intervenit pentru stingerea unor incendii de vegetație, în localitățile Bradu, Apoș, Coveș, Pelișor, Ighișu Vechi, Aciliu, Bârghiș, Veștem, Axente Sever și în Sibiu, pe Calea Turnișorului.

Cauza probabilă de producere a incendiilor, a fost utilizarea focului în spații deschise, cetățenii făcând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Au ars peste 20 de hectare vegetație uscată, resturi vegetale și fond forestier.
incendii vegetatie 1 incendii vegetatie 2 incendii vegetatie 3
Reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu îndeamnă primăriile de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată, precum și riscurile la care se expun, prin afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor servicilor voluntare pentru situații de urgență cu comunitatea.
Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

” Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor”, transmite Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Sibiu.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.