Sergiu Danciu asistent ATI

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a derulat o anchetă în cazul asistentului medical confirmat cu coronavirus. În urma acesteia, conducerea ia în calcul „formularea unei plângeri penale pentru infracțiunea de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor contagioase”.

Asistentul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu o familie venită din Germania
„Asistentul angajat în cadrul secției ATI a spitalului efectuează în timpul liber îngrijiri la domiciliu, iar începând din 16 martie a intrat în contact cu o familie revenită în tara din Germania. Cu această familie, asistentul a avut 3 contacte în decurs de o săptămână iar primele sale simptome au apărut din data de 22 martie, cu mult înainte ca în secția ATI a SCJU Sibiu să existe vreun caz suspect sau confirmat cu noul coronavirus, primul pacient suspect fiind internat în 26 martie”, informează SCJU Sibiu.

Spitalul informează că asistentul nu a respectat protocoalele
„Astfel, în data de 22.03.2020, într-o discuție telefonică cu asistenta șefă a secției, asistentul a afirmat că are tempertură 37,4 C fără altă simptomatologie, el fiind la serviciu. Asistenta șefă i-a cerut repetarea măsurării temperaturii corporale precum și să anunțe medicul de gardă, conform protocolului. Cu toate acestea, asistentul nu a respectat indicațiile formulate la acea dată. Protocolul stabilește că personalul medical are obligația sa-si completeze fișa de triaj epidemiologic cu declararea temperaturii corporale și a oricăror modificări ale stării proprii de sănătate și să-și anunțe superiorii ierarhici de eventualele modificări. În zilele de 26 și 27.03.2020, aflat în tură de după-amiază, asistentul ATI a descoperit că are febră peste 38C dar nu a respectat regula de a anunța superiorul ierarhic (asistentă șefă sau medic șef) și nici medicul de gardă. Într-adevăr, în data de 26.03 a consemnat în fișa de triaj epidemiologic că are temperatura 38C, dar nu a anunțat un superior. În data de 27.03, asistenta șefă a secției a aflat la ora 17.30, de la o infirmieră, că asistentul în discuție are febră. Ca urmare, a reacționat prompt și l-a îndrumat, prin intermediul medicului de gardă la serviciul de gardă Boli Infecțioase. Conform fișei postului, asistentului medical acesta are obligația ”să comunice imediat angajatorului și/sau angajaților desemnați orice situație de muncă care reprezintă un pericol pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor”.

Totodată subliniem faptul că, în toată această perioadă, (22-27 martie) dar și în general, asistentul ATI nu a respectat consemnul de a nu părăsi etajul unde a fost desemnat și nu a purtat mască chirurgicală de protecție (așa cum reiese din declarațiile ulterioare ale colegilor). Comportamentul său a pus în pericol sănătatea și viața colegilor precum și a pacienților pe care i-a îngrijit”, se arată într-o informare de presă a Spitalului Județean Sibiu.

VEZI AICI CE SPUNE ASISTENTUL INFECTAT CU CORONAVIRUS

Nouă cadre medicale în izolare acasă
„În urma analizării riguroase a situației, precizăm că, în momentul de față, funcționarea secției ATI a SCJU Sibiu nu este in pericol datorită lipsei de personal. Ca urmare a anchetei efectuate, în momentul de față se află în izolare la domiciliu ca urmare a contactului direct și apropiat cu Sergiu Danciu, următorii: 1 medic specialist, 2 medici rezidenți, 4 asistente medicale și 2 infirmiere. Totodată, ca urmare a acestui contact, a trebuit modificat întreg programul de lucru a secției ATI I, pe ambele etaje, în condițiile în care asistentul a părăsit postul său de lucru (etajul 2) și s-a plimbat în întreaga secție ATI, inclusiv în blocul operator”, comunică SCJU Sibiu.

Asistentul nu putea lua covid din spital
„Precizăm din nou că pacientul suspect de Covid 19 îngrijit de asistent în data de 26.03, a ajuns în Terapie Intensivă după ce întreg personalul, inclusiv asistentul, s-a echipat complet, împreună cu medicul rezident, conform protocoalelor de protecție personală. Prin urmare, infectarea din această sursă este imposibilă”, se arată în comunicatul de presă al SCJU Sibiu.

Secția ATI dispune de suficiente materiale de protecție
„În data de 26.03.2020, dar și actualmente, secția ATI dispune de suficiente materiale de protecție personală pentru a desfășura o activitate normală, chiar și în eventualitatea în care toate paturile vor fi ocupate de pacienți Covid. Singurele materiale de protecție care se distribuie personal de către medicul șef sau medicul de gardă, din motive care țin de o gestiune eficientă sunt măștile de tip FFP2 sau FPP3, fără a exista o limitare ca număr. Restul materialelor de protecție sunt depozitate în locuri unde are acces tot personalul sanitar. Nu s-a impus nici o perioadă de timp raportat la cât trebuie personalul sanitar să stea îmbrăcat cu echipament de protecție Covid, dar recomandarea a fost să fie folosit de echipe diferite timp de 4 ore, pentru a putea face economie. În caz de disconfort pronunțat, managementul secției a încurajat ca personalul să fie schimbat de alte echipe la intervale mai scurte de timp”, mai anunță Spitalul Județean.

Se ia în calcul formularea unei plângeri penale
„Concluzia anchetei este că asistentul nu a respectat obligațiile sale profesionale și protocoalele de la nivelul secției ATI și, prin acțiunile sale, a expus secția, colegii și pacienții unor riscuri suplimentare grave. După ce vor fi disponibile și rezultatele anchetei derulate de Direcția de Sănătate Publică și, în funcție de evoluția situației si gravitatea efectelor, vom lua in calcul chiar și formularea unei plângeri penale pentru infracțiunea de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor contagioase (Art. 352 Codul Penal)”, se arată în comunicatul spitalului.

„Acest caz ne arată cât de vitală este respectarea cu strictețe a obligațiilor profesionale și a protocoalelor de lucru din spital. Fac un apel la toți membrii personalului să respecte regulile stabilite fără nicio abatere, pentru că așa se protejează pe ei înșiși, pe colegii lor și pe pacienți”, transmite conducerea spitalului. SCJU Sibiu face tot ceea ce este posibil cu resursele pe care le are la dispoziție pentru a asigura condiții de siguranță atât personalului cât și pacienților și a preveni răspândirea COVID-19 în cadrul instituției medicale.

Pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de situații, SCJU va implementa măsuri suplimentare în baza Ordinului 74533 din 28 martie al Departamentului pentru Situații de Urgență. Printre măsuri se numără monitorizarea respectării regulilor de protecție printr-un responsabil desemnat pentru fiecare tură de serviciu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

4 Commentarii

Lasă un răspuns

 1. Asistentul trebuia sa respecte Decretul privind starea de urgenta , nu sa haladuiasca prin tot orasul pe la diversi pacienti. Punct. Trebuie sa raspunda penal pentru ce a facut si pentru nerespectarea legii.

  1. Domnu’ cu strabism, incurci Decretele cu Ordonantele si Legile. Habar n-ai ce vorbesti

 2. Ok. Și cu ancheta epidemiologica din afara spitalului cum rămâne? În tot acest timp, omul ăsta a fost încolo încoace, nu a stat doar în spital! Nu este întrebat, unde a fost, cu cine sa întâlnit, cu ce sa deplasat, etc din 22 până în 26 sunt cel puțin 4 zile de răspândire!

 3. O parere pertinenta.
  Punctual, raspunsul SCJUS este demontat de realitate.
  -Familia din Germania nu este contaminata cu acest virus, drept dovada acestia nu au fost testati nici pana azi, nici nu s-a transmis intentia autoritatilor in acest sens.
  -Protocolul trebuie respectat in primul rand de asistenta sefa care, ea trebuia sa informeze mai departe, totodata sa verifice zilnic listele cu temperatura corporala.
  -Asistenta sefa nu a actionat promt, a fost informata de faptul ca acest asistent Sergiu are febra dar l-a sfatuit sa ramana la munca.
  – Conform fisei postului asistentei sefe, trebuia in situatia critica prin care trece spitalul sa il trimita pe asistentul Sergiu la un consult de urgenta.
  – Asistenta sefa are obligatia sa aduca la cunostinta subalternilor toate protocoalele de siguranta pe care le primeste doar ea si care, la randul ei, trebuie sa le faca cunoscute subalternilor si sa se asigure ca sunt respectate.
  – Daca s-a trimis in izolare doar atata personal, analiza n-a fost deloc riguroasa, contactele nu puteau fi atat de restranse.
  – In tot spitalul s-a rationalizat echipamentul, dotarile venind tarziu, mult prea tarziu.
  – Asistentul Sergiu ar trebui sa depuna o plangere penala pentru ca datorita lipsei de operativitate si promtitudine a unor sefi viata i-a fost pusa in pericol pe acelasi temei legal invocat de catre conducere (Art. 352 Codul Penal).
  – Acest caz ne arata clar, comunicatele de presa si scriptologia nu protejeaza personalul medical in fata acestui virus, controlul administrativ este vital iar sefii depasiti de situatie trebuie inlocuiti.
  – Pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de situații, SCJU trebuie sa implementeze de aici incolo măsuri suplimentare Printre măsuri se numără monitorizarea respectării regulilor de protecție printr-un responsabil desemnat pentru fiecare tură de serviciu. Desi trebuia demult facut acest lucru