Izolarea este grea pentru copii – Cum îi ajutăm să treacă peste această perioadă

1.270

Izolarea pentru prevenirea răspândirii COVID-19 durează pentru unii deja de trei săptămâni, iar după spusele autorităților, până să depășim zilele critice va mai dura ceva. Dacă la început a fost destul de ușor, pentru că, poate fiecare dintre noi simțea nevoia de o pauză, acum lucrurile încep să devină un pic mai grele. Dacă adulții mai găsesc câte ceva de făcut prin casă, pentru a-și umple timpul, pentru copii lucrurile sunt ceva mai complicate. E greu să înțeleagă de ce nu mai pot ieși la joacă, de ce nu mai merg la grădiniță sau școală și de ce viața lor s-a schimbat atât de brusc. E responsabilitatea părinților să îi ajute pe cei mici să treacă peste această perioadă cât mai ușor și să le asigure confortul psihologic necesar. Iar cu câteva recomandări din partea unui specialist lucrurile tind să devină mai ușoare.

Situația trebuie povestită, nu explicată
Cu siguranță că fiecare părinte i-a spus copilului său că trebuie să stea în casă din cauza unui virus care ne poate îmbolnăvi. Dar, cât a înțeles un preșcolar din această explicație? ”Probabil că nu foarte multe. Dacă îl vom întreba de ce stă în casă, el va replica ceea ce i s-a spus, dar fără să fi înțeles exact despre ce este vorba. Așa că, recomandarea mea este să le expuneți copiilor situația sub forma unei povești. Să integrați informațiile într-o poveste, să exemplificați ce se poate întâmpla dacă cineva ia virusul, și atunci cu siguranță că cei mici nu își vor dori să trăiască ceva negativ, iar percepția lor despre ce se întâmplă va fi mai apropiată de real”, spune psihologul Eduard Puiu.

jocuri copii parinti

Menținerea programului
Izolarea le schimbă copiilor programul cu care au fost obișnuiți, iar pentru ei rutina este extrem de importantă în a le da sentimentul de siguranță. Acum însă, schimbările sunt un ”atentat” la acest segment care le dă echilibru. De aceea, pe cât posibil, este important ca ei să aibă același program ca înainte. ”Creierul copiilor, la fel ca cel al adulților de altfel, era obișnuit cu anumite activități. Acum, deodată, este debusolat și nu știe ce se întâmplă. De aceea este important să reproducem cât mai fidel posibil programul avut anterior. Copiii ar trebui să aibă o oră fixă de trezire, apoi micul dejun, oră de joacă, oră de citit, de somn, de lecții…Creierul are nevoie să recunoască un set asemănător de activități cu ce era obișnuit”, explică psihologul.

De asemenea, atât pentru părinți, dar și pentru copii, este important să facă sport. Dacă până acum copiii alergau în parcuri sau la sălile de sport, acum activitatea este mult redusă. De aceea, o jumătate de oră de mișcare pe zi le va fi extrem de folositoare.

”Chiar dacă suntem în perioadă de izolare, este necesar să găsiți măcar o jumătate de oră în care să scoateți copiii la aer. Dacă aveți balcon ieșiți acolo și stați cât mai mult, dacă aveți curte puteți petrece o zi întreagă în aer liber, iar dacă nu, profitați de strada din jurul casei pentru a face o plimbare scurtă, dar fără a intra în contact cu nimeni și respectând prevenția”, spune psihologul Eduard Puiu.

carti montessori copii parinti

Activități cu imaginație
Deși pare greu, timpul petrecut de copii în fața ecranelor poate fi limitat sau transformat în beneficii. ”Dacă tot avem la îndemână Internetul, se poate utiliza cu folos. Se găsesc o grămadă de fișe cu activități, de jocuri, de idei pentru a umple timpul copiilor. Folosiți acest mijloc de inspirație. Pe de altă parte, în timpul alocat televizorului sau tabletei, se găsesc alternative benefice jocurilor. Sunt transmisiuni ale pieselor de teatru pentru copii, povești citite de actori, se pot vizita muzee, grădini zoologice, parcuri…Posibilitățile sunt multe, ține doar de părinți să le folosească în beneficiul copiilor, făcând astfel timpul să treacă mai repede, dar și cu folos. Se poate folosi această perioadă pentru a aduce un aport în educația copiilor, iar acesta nu este puțin lucru”, este de părere Eduard Puiu.

Pe lângă aceste activități educative, imaginația părinților poate să creeze pentru copii o sumedenie de jocuri. ”Pe lângă educație, copiii au nevoie să se și joace, evident. Aici părinții au rol semnificativ, mai ales în această perioadă. Jucați-vă cu ei, inventați jocuri de orice fel, orice credeți că i-ar putea distra și capta atenția, asta în funcție de ceea ce place fiecărui copil. În felul acesta veți petrece timp împreună, vă conectați, iar copiii primesc sentimentul de siguranță de care au nevoie, pentru că se află împreună cu părinții”, este recomandarea psihologului.

Fără anxietate
Sfaturile psihologului sunt binevenite, dar ce se întâmplă dacă perioada de izolare durează mai mult decât ne-am dori? Ideile se termină, răbdarea la fel, mai ales în cazul copiilor. Atunci ar putea apărea anxietatea, dacă, la fel, nu li se expune situația pe înțelesul lor. ”Oricât de mult le-am oferi copiilor în această perioadă- mă refer la jocuri, atenție, activități- la un moment dat, răbdarea lor ajunge la limită. Văd că un timp îndelungat au interdicții care înainte nu se aplicau și devin irascibili, iar la unii poate apărea anxietatea. Din nou, situația trebuie explicată pe înțelesul lor. Trebuie neapărat să li se spună că este o perioadă care nu va dura la nesfârșit, că se va termina, și atunci își vor recăpăta libertatea de mișcare. Pentru a evita să se instaureze teama este de evitat ca cei mici să fie expuși la știrile despre bolnavi, morți, situații neplăcute. Totul trebuie explicat cu argumente clare, și foarte important, cu sinceritate. Nu mințiți copiii, explicați pe înțelesul lor”, este îndemnul psihologului Eduard Puiu.

eduard puiu
Psihologul Eduard Puiu este adeptul timpului de calitate petrecut cu copiii, mai ales în această perioadă

Așadar, trecem printr-o perioadă grea pentru toată lumea, dar cu atât mai dificilă pentru cei mici care nu au mecanismele necesare pentru a înțelege ce se întâmplă. De aceea părinții trebuie să fie atenți la nevoile lor, să le explice cât mai simplu situația și să le asigure sentimentul de siguranță de care au nevoie.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.