Copiii, agenții schimbării – Cum ar trebui educați după perioada coronavirus

0 1.241

Pentru perioada pe care o trăim nu a fost nimeni pregătit. Nici adulții, și cu atât mai puțin copiii. Aceștia însă sunt viitori adulți care se vor confrunta din nou cu astfel de situații în viitor. Și dacă avem ceva de învățat acum este cum să ne pregătim și cum să îi pregătim pe ei pentru a face față unor astfel de provocări viitoare.

Soluții la îndemână
Pentru a trece cu bine peste astfel de perioade de izolare și stres mai ales, copiii ar fi bine să fie pregătiți de când sunt mici. Există soluții pentru asta și sunt mai simple decât s-ar putea crede. Nu e nimic complicat în a da libertate copilului atât cât să prindă încredere în el și să dezvolte abilități de a se adapta oricărei provocări. ”Nu știm ce se va întâmpla, iar noi spunem mereu că singura constantă e schimbarea. Așa că ar trebui să învățăm și noi, adulții, dar să îi educăm în sensul acesta pe cei mici mai ales, să se replieze în funcție de fiecare situație în parte. Aceste abilități se conturează din copilărie, și nu este nevoie de cine știe ce cursuri de parenting, ci este vorba despre a înțelege un concept simplu: conectarea cu natura, timp petrecut cât mai mult în natură, aceste lucruri contribuie extraordinar de mult la dezvoltarea în copii a puterii de adaptare”, spune Oana Suciu, fondator grădinița Waldkinder Sibiu.

WhatsApp Image 2020 03 30 at 10.41.31

Reziliența
Educatorii de la grădinița Waldkinder din Sibiel spun că după ce va trece această perioadă de izolare educația copiilor va trebui privită dintr-un alt unghi decât a fost până acum. ”Copiii nu mai trebuie cocoloșiți, este necesar să le dăm independență. Acest lucru se obține și prin activitățile făcute în casă, dar mai ales prin cele de afară. Lăsați-i să se urce în pomi, să decisă singuri care va fi următorul pas pentru a ajunge pe creanga de mai sus. Doar din acest simplu lucru învață să ia propriile decizii. Iar într-o pădure niciun pom nu seamănă cu altul, așa că în fiecare moment au decizii noi de luat. Iar din punct de vedere emoțional acest timp petrecut în natură îi ajută să își dezvolte capacitatea de a trăi în acel moment. Sunt rupți de digitalizare. Învață să observe un gândac, o insectă, să asculte o pasăre…toate aceste lucruri îi pregătesc pentru o situație incertă din viitor, atunci când vor avea nevoie să se conecteze cu ei pentru a depăși momentele grele”, spune Oana Suciu.

WhatsApp Image 2020 03 30 at 10.43.11

Autosustenabilitate și respect față de mediu
În astfel de perioade de câștigat au cei care își pot cultiva singuri hrana sau care o pot lua direct de la producători. La fel, astfel de activități se inserează în rutină de la vârste mici. ”La fel de important este să le arătăm copiilor cum se produce hrana. O să crească cu respect față de ce ne oferă pământul. Vor învăța cum se cultivă legumele, cum se curăță straturile, cum se culeg, cum se gătesc apoi. Pentru că este nevoie să protejăm cât mai mult natura, și poate acum ne-am dat cu toții seama de asta, cei mici ar fi bine să învețe și circuitul resturilor, de exemplu. Ce rămâne atunci când gătim se pate da animalelor, ce nu se transformă în compost și ajunge îngrășământ natural. Totul este atât de simplu și de natural, până la urmă. Asta este ceea ce ei trebuie să știe- totul face parte dintr-un sistem bine gândit de ecosistem”, spune Oana Suciu.

WhatsApp Image 2020 03 30 at 10.43.10 2

Comunitatea și echipa
Tot cu ocazia crizei coronavirus ne-am dat cu toții seama că individualismul nu își mai are locul, că doar în comunitate și ajutându-ne unii pe alții vom supraviețui și vom avea parte de un trai mai echilibrat. Acesta este un principiu după care copiii de azi ar trebui să se ghideze în viitor. ”Lucrul în echipă se învață tot prin joacă și prin activități împreună. Copiii trebuie încurajați să îi ajute pe ceilalți, să nu râdă dacă cineva nu excelează într-o activitate, ci dimpotrivă, să îi ajute pe cei mai slabi să evolueze. Tot în natură acest lucru se exemplifică cel mai bine. Dacă ies mai mulți copii la plimbare și urcă un deal, de exemplu, cu siguranță unii vor rămâne în urmă. Restul îi vor aștepta, îi vor ajuta să înainteze, pentru că altfel echipa se destramă, lucru de nedorit. Pentru că echipa înseamnă noi toți, împreună”, spune Oana Suciu.

Creativitate și flexibilitate
Acum , când izolarea ne ține în case, copiii sunt afectați de faptul că nu mai pot alerga afară, că nu se mai pot juca între ei. Dar, cei care au fost învățați să își facă jucării din orice, sunt cei care se plictisesc cel mai puțin, dar și ce ai căror imaginație e bogată. ”Cei mici ar trebui să petreacă cât mai puțin timp în fața ecranelor. Este dificil, dar se poate. La fel, natura este răspunsul. Scoateți-i cât mai mult afară, în pădure, pe dealuri. Dacă se vor juca cu pământ, cu crengi, cu pietre, vor învăța să își imagineze fiecare lucru ca fiind o altă jucărie, și așa, o sfoară se poate transforma dintr-un șarpe într-un tren, de exemplu. Imaginația copiilor se dezvoltă astfel, ei vor fi fascinați de ceea ce îi înconjoară, devin creativi și flexibili, nu vor fi constrânși dacă nu au o tabletă cu ei. Și din nou, asta îi va ajuta dacă aceste vremuri se vor repeta”, este de părere Oana Suciu.

WhatsApp Image 2020 03 30 at 10.43.10

Este foarte clar că după ce această perioadă va trece, cu toții vom fi nevoiți să trăim altfel. Să fim mai conectați cu noi, să-i respectăm pe cei din jur, să ne ajutăm reciproc, să lăsăm deoparte individualismul. La fel de clar este că felul în care vor fi educați copiii de acum înainte va trebui schimbat. Valorile după care se vor ghida vor fia ltele, așa că reîntoarcerea la natură, la comunitate, la natural în general probabil că este răspunsul.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...