Patrulele Poliției și voluntarii vor duce Lumina Sfântă credincioșilor ortodocși – Paști se dau vineri și sâmbătă dar nu uitați de declarație

0 2.009

Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord cu Biserica Ortodoxă pentru ritualirile de Paști. Patrulele Poliției Române și voluntarii bisericilor vor duce Lumina Sfântă de la Ierusalim credincioșilor, în timp ce Paști se vor da vineri și sâmbătă.  

Marcel Vela a mulțumit credincioșilor care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate. „Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne, le mulțumesc public. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ministrul Vela a precizat că pâine binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști”, sfințită anul acesta în joia mare, respectiv în data de 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7.00 – 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

Declarația pe proprie răspundere pentru ridicarea Sfintelor Paști

În declarația pe propria răspundere, credincioșii care merg la Biserică vor scrie la locul deplasării că merge pentru ridicarea Sfintelor Paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona sa. De ordinea publică se vor ocupa reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Pompierii, Poliția Locală. „În declaraţia pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: ‘pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la biserică’ şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă”, a precizat Vela.

Totodată, angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Cum primesc lumina și prescura persoanele peste 65 de ani

„Pentru cei bolnavi și cei peste 65 de ani Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști începând cu ora 6.00 dimineața cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși. Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflat în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00”, a spus ministrul.

În privința credincioșilor, Vela a spus că aceștia vor putea ieși în apropierea casei, respectiv în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, evitând aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. „În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a mai spus Vela.

Și românii aflați în carantină primesc Lumina de Paști. Aceasta le va fi oferită de personalul Ministerului Afacerilor Interne, de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate. „În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor act de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție”, a precizat ministrul de Interne.

Sursa Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.