Iohannis, despre votul din Parlament privind starea de urgență – „Măsuri aberante promovate de niște iresponsabili”

998

Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, referitor la faptul că parlamentarii au votat prelungirea stării de urgență, însă cu impunerea unor condiții, că „ o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere” și că măsurile aberante sunt promovate de niște inconștienți. 

„Trăim o perioadă dificilă care va marca la scară istorică nu doar România, dar și celelalte state. Această etapă critică ne-a pus în fața oglinzii decenii de guvernare a României. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase a modului toxic de a gândi care ne-a ținut în loc zeci de ani. Schimbarea va fi imposbilă în cazul acelor politicieni care se gândesc doar la beneficiile lor electorale. Fac propuneri greșite și împovărează o țară. Nu putem periclita viitorul României doar pentru că o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere”, a spua, joi, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Șeful statului a adăugat a făcut un apel insistent încă de la începutul crizei către toți politicienii să abandoneze discursul demagogic.

„E inacceptabil și revoltător să îi vedem dând lecții astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse. Nu poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență. (…) Orice gest și atitudine contrară recomandării specialiștilor reprezintă o inconștiență care poate reprecusiuni tragice. Criză actuală e gestionată de specialiști care țin cont de măsuri”, a spus Iohannis.

Prin discursul său, președintele a criticat PSD, UDMR, ALDE și Pro România, după ce parlamentarii au încuviințat, joi, în ședință online, cu majoritate de voturi, solicitarea lui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiții.

Drepturile şi libertăţile îţi vor fi îngrădite pentru încă 30 de zile. Parlamentarii au aprobat decretul privind prelungirea stării de urgenţă, însă nu au renunţat la condiţiile impuse de PSD. Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Din totalul celor 439 de parlamentari care şi-au exprimat votul, 404 au votat decretul, în timp ce 29 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut. Alde şi Pro România au fost singurele partide care nu au susţinut aprobarea prelungirii stării de urgenţă.

Sursa: Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi