VIDEO Părintele Dumitrean, mesaj pentru credincioșii sibieni după sfințirea Aghiasmei Mici

0 336

Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până în Duminica Tomii, Raiul este deschis. Se crede că, credincioșii care pleacă acum dintre noi, vor merge de-a dreapta Tatălui Ceresc.

La Izvorul Tămăduirii, preoții sfințesc Aghiasma Mică, o apă sfințită ce poate fi băută tot timpul anului. Anul acesta slujbele s-au făcut fără credincioși.

“Dragi prieteni, sărbătoarea de astăzi a avut ca punct central sfințirea apei. Credincioșii veneau de obicei cu recipiente de acasă și luau Aghiasma Mică. Apa sfințită primește energie și devine aghiasmă. Această lucrare este mare și este puternică. Dumnezeu sfințește materia. Credincioșii care vor dori, o vor primi la casele lor, chiar și în condițiile acestea grele, pe care vă rog să le respectați”, le-a transmis părintele Cătălin Dumitrean, credincioșilor din Sibiu.

Cu Agheasma Mică se stropesc de obicei toate camerele din casă. Se mai spune în popor că, în Vinerea Luminată, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

Tot în ziua de Izvorul Tămăduirii, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.