Raed Arafat: „Responsabilitatea se mută către populație. Nu se va reveni la ce a fost înainte de pandemie”

470

Raed Arafat a vorbit despre măsurile de relaxare de după 15 mai. Șeful DSU spune că resposabilitatea se va îndrepta către populație, iar oamenii nu trebuie să se aștepte că „se va reveni la ce a fost înainte de pandemie”.

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit la Digi24 despre măsurile de relaxare de după 15 mai. Acesta a spus că vor fi „măsuri graduale, atent decise”.

„Mesajul președintelui a fost clar. Orice anunț privind relaxarea restricțiilor va fi făcut după 15 mai. Până atunci avem obligația să respectăm toate regulile care au fost impuse până în acest moment. Deci nu vorbim de măsuri de relaxare până după 15 mai și până nu se face o analiză serioasă. Aceste măsuri vor fi graduale. Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi măsuri graduale, atent decise, atent alese și cu monitorizare între măsuri”, a spus Arafat.

În funcție de impactul măsurilor de relaxare luate după 15 mai, se vor lua alte decizii. De asemenea, acesta a spus că „responsabilitatea se mută către populație.

„Dacă vezi că din nou crește numărul cazurilor poți să mai iei alte măsuri compensatorii sau să revii la anumite măsuri de restricție. Nu este o chestie de o singură direcție. Depinde totul de cum se va comporta virusul și depinde de noi foarte mult. Pentru că măsurile de relaxare, indiferent care sunt ele, vor veni și cu măsuri compensatorii. S-a menționat de purtatul măștii, de reguli pentru anumite spații. Aici se mută responsabilitatea către populație. Dacă nu respectă aceste măsuri, dacă nu respectă măsurile compensatorii, riscul devine mai mare.

Vă dau un exemplu de relaxare graduală, fără să se înțeleagă că așa va fi. Oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe propria răspundere, dar în același timp poate va trebui respectat numărul maxim de persoane (grup de maxim 3 persoane – n.red.), nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant. Cam așa ar putea arăta.

Asta înseamnă măsuri graduale. În niciun caz, în prima zi a relaxării toată lumea este în stradă. Poate se redeschid parcurile, dar nu locurile de joacă din parcuri. Astea rămân închise. Astea nu doar exemple de măsuri, nu vreau să fie folosite că așa va fi.

Mall-urile nu se vor deschide în prima fază, părerea mea. Se va ajunge și aici, dar nu în primă fază. Va mai dura un pic, mall-urile, zonele de restaurante, nu cred că se vor deschide imediat după 15 mai. Trebuie să mai așteptăm și să vedem evoluția. Dar cum v-am spus, nu-mi place să speculez. Așteptăm să vedem analiza care se face.

Trebuie să ne așteptăm că măsurile de relaxare nu vor fi masive. Vor fi măsuri de relaxare cu risc controlabil, minim și care vor fi urmate de altele, dacă lucrurile merg bine”, a mai spus Raed Arafat.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.