Mesajul inspectorului Alexandru Dumbravă pentru primii elevi din Sibiu care vor absolvi online – ”Vocea voastră contează”

1.384

Elevii sibieni care se pregătesc de absolvire, au parte de un altfel de sfârșit de an școlar – fără cursuri festive, fără banchet și fără să-și strângă în brațe colegii și profesorii. Inspectorul – șef Alexandru Dumbravă le-a transmis un mesaj emoționant absolvenților pentru care ultimul clopoțel va suna doar online.

Inspectorul Alexandru Dumbravă îi felicită pe elevii care au continuat să învețe chiar și după ce școlile s-au închis și le amintește că educația este o călătorie care durează o viață întreagă.

„Educația este lumina vieții, lumina care ne poate scoate din întunericul în care ne putem naște sau în care, adesea, suntem atrași precum într-un vârtej. Iar voi, copiii Sibiului și ai României, sunteți lumina acestui neam. Avem nevoie de perseverență, de curaj, de puterea de a ne ridica atunci când ne este cel mai ușor să ne prăbușim, de o inimă bună și de gânduri și fapte frumoase. Dincolo de orice, educația este o călătorie în care toți pornim, fiecare în ritmul său, și care nu se termină niciodată în timpul vieții noastre. Mereu mai învățăm ceva, mereu ceva ne provoacă mintea. Iar, ca oricare dascăl, am privilegiul de a fi alături de mulți dintre voi în această călătorie.

Este o călătorie în care fiecare dintre voi vă îmbarcați, mai mult sau mai puțin conștient, o călătorie de autodescoperire și de găsire a căii potrivite pentru a vă împlini destinul. Si nu doar atât. O călătorie în care și noi, adulții, ne redescoperim, ne găsim implinirea și rostul”, scrie, în mesajul său, Alexandru Dumbravă.

Acesta crede că criza sanitară care a închis școlile și ne ține pe toți în case ne va face pe toți mai puternici și ne va aminti să prețuim viața.

„Aproape fiecare generație și-a avut marele ei război. Străbunicii au crescut în timpul primului război mondial, bunicii au luptat în cel de-al doilea, părinții au trăit cumplitele zile ale regimului comunist, iar cei din generația mea au simțit inima bătându-le nebunește în zilele nebune și frumoase ale acelui decembrie 1989. Acum, dușmanul ține pasul cu timpul, ne poartă într-un ciudat război în care parcă tot ceea ce trebuie să facem este să ne îndepărtăm unii de alții, să nu ne atingem, să mărim distanța și să ne pierdem statutul de ființă socială, sperând că nu vom ajunge să ne pierdem și umanitatea. Dar, la finalul fiecărui război, oamenii au sfârșit prin a se îmbrățișa, prin a-și regăsi pofta de viață și speranța că ziua de mâine va aduce numai bine.

Dacă, la finalul acestui an școlar ar trebui să fi învățat un singur lucru – elevi, părinți și dascăli – acesta ar fi să înțelegeți cât de importantă este viața voastră. Voi sunteți importanți. Gândurile voastre contează. Ideile voastre contează. Visele voastre contează. Aveți potențial pentru a fi măreți. Aveți, în ființa voastră, potențialul de a vă ridica deasupra oricărui obstacol. Aveți puterea și forța de a fi victorioși în orice situație. Sunt mândru de fiecare dintre voi iar, când veți păși mai departe pe drumul vostru, eu știu că vor păși niște învingători”, spune Dumbravă.

Referitor la festivitățile de absolvire, banchete și cursuri festive, Alexandru Dumbravă vorbește despre o amânare a acestora.

„Absolvirea unui ciclu de învățământ, despărțirea și noul drum, rochia de banchet, tunelul de flori, toate ne par departe acum, în aceste zile. Dar, considerați că nimic nu este pierdut, ci doar amânat, păstrat, ca tot ceea ce este mai bun, pentru final. Gaudeamus igitur. Credeți in victoria binelui, iar ea va veni. Credeți în Omenie și Umanitate, iar ele vor dăinui. Și mai credeți că noi toți, adulții, vom face tot posibilul pentru a vă ajuta să visați și să zburați.

Și da, poate altfel, online, o să aveți anul acesta festivitatea voastră de absolvire. O festivitate la care veți participa voi toți, absolvenți de ciclu primar, gimnazial sau liceal, din satele județului sau din orașe, din licee sau școli profesionale.  O absolvire la care toată comunitatea sibiană va lua parte, la care vă pot vedea și cunoaste toți prietenii și unde vă puteți vedea toți prietenii. O surpriză și poate un nou drum pe care vă aștept să îl parcurgem împreună, arătând încă o dată că, atunci când timpurile o cer, ne adaptăm la ele. Împreună vom reuși!

Niciodată să nu vă opriți din a crede în voi, niciodată să nu vă opriți din a vedea binele din lume, niciodată să nu ezitați în a vă opri o clipă pentru a-l ajuta pe cel aflat în nevoie. Voi contați. Vocea voastră contează.  Aveți curaj și trăiți mereu în lumină”, își încheie mesajul șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi