Sibienii vindecați de coronavirus pot dona plasmă pentru bolnavii din ATI

757

 

Donatorii de plasmă din județul Sibiu, vor fi selectați dintre pacienții care au fost tratați pentru COVID – 19 la Spitalul Clinic Județean. Primele recoltări se vor putea face de săptămâna viitoare.

Terapie cu plasmă și pentru bolnavii de coronavirus din Sibiu

Consiliul Județean Sibiu și Spitalul Clinic de Urgență Sibiu au semnat un contract de sponsorizare cu Compania Besmax Pharma Distribution SRL, care prevede utilizarea gratuită timp de 12 luni a unui echipament nou de plasmafereză. Această acțiune face posibilă aplicarea terapiei promițătoare pentru tratamentul bolnavilor de Covid-19 și în județul Sibiu.

Donatorii de plasmă trebuie să îndeplinească niște condiții

„Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţi care au fost internaţi pentru COVID-19, fiind confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ. Spitalul a încheiat cu Centrul de Transfuzie Sanguină un protocol de colaborare în vederea identificării pacienţilor vindecați și astfel – potenţiali donatori. Spitalul va furniza centrului de transfuzie sanguină datele pacienţilor eligibili precum și rezultatele testelor RT-PCR şi/sau ale testelor serologice, perioada internării şi data externării, astfel încât să fie verificate criteriile de eligibilitate. Spitalul informează totodată pacienții internați și aflați sub tratament de opțiunea ca, după vindecare, să devină donatori de plasmă”, a explicat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu, pentru Ora de Sibiu.

Echipamentul a fost instalat la Centrul de Transfuzie Sangvină

Conform prevederilor contractului, Besmax Distribution va acoperi suma de 5.715 euro fără TVA, din care: 2.500 euro reprezintă valoarea de amortizare a echipamentului, pentru cele 12 luni de utilizare, 1.950 euro reprezintă valoarea serviciilor de instalare – punere în funcțiune, instruirea personalului, întreţinere, reparaţii, asistenţă 24/7 pe durata de utilizare gratuită (12 luni), iar 1.365 euro fără TVA valoarea kiturilor de colectare plasmă umană. În completarea acestor eforturi, spitalul a demarat achiziția pentru consumabile care să asigure continuarea tratamentului după epuizarea stocului inițial.

Echipamentul a fost instalat de către reprezentanții Besmax Pharma Distribution în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu, iar în data de 1 mai, reprezentanții firmei au realizat și instruirea personalului.

Beneficiarii vor fi pacienți cu forme severe ale COVID – 19

În cadrul Centrului de Transfuzie se vor desfășura procedurile de colectare a plasmei de la pacienții deja vindecați de COVID-19, care va fi apoi transfuzată pacienților infectați, cu precădere celor cu forme grave ale bolii.

18 județe vor beneficia de dotare cu astfel de aparate în contextul în care Besmax Pharma Distribution a decis să susțină utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare din România, precum şi pentru tratamentul pacienților din România aflați în stare critică, inhibați, cu forme severe de pneumonie virală COVID- 19.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi