VIDEO O învățătoare din Sibiu s-a dus la școală și a făcut lecția la tablă – „Am plâns singură în clasă, de emoție”

3.013

O învățătoare de 45 de ani, de la Școala Generală Gimnazială din Tilișca, nu a mai rezistat să stea departe de catedră și le-a făcut o surpriză elevilor săi de clasa a IV-a. Le-a predat la tablă ultima lecție, despre măsurarea timpului. Reacțiile copiilor au fost pe măsura așteptărilor.

O invățătoare care își iubește meseria

Învățătorii stau la temelia formării copiilor. Anii de școală primară sunt de bază în educația lor. Ei sunt cei care le cultivă gustul pentru citit și pentru scris și tot de ei depinde atitudinea față de învățare a viitorilor elevi de gimnaziu și liceu. De aceea, este important ca aceștia să își facă meseria cu drag și poate chiar să fie sursă de inspirație pentru elevii pe care îi pregătesc.

Irina Răceu este, cu siguranță, unul dintre dascălii care își fac meseria cu plăcere, din dragoste pentru copii. A început școala online, cu elevii săi de clasa a IV-a, a doua zi, după închiderea școlilor din cauza pandemiei de coronavirus, pentru că nu a vrut să piardă nicio clipă legătura cu elevii.

Copiii ciobanilor au făcut școală online în fiecare zi

La Tilișca, structura anului școlar este diferită pentru copiii oierilor. Aceștia intră în vacanța de vară pe 22 mai, pentru că, apoi, cei mici își însoțesc părinții la munte, unde se duc cu turmele de oi.

Învățătoarea știe că e important să țină pasul cu viața activă de la țară. Treburile gospodărești, precum mulsul oilor sau  tăiatul lemnelor, sunt activități care îi pot distrage pe cei mici de la școală dar, Irina Răceu se asigură că asta nu se întâmplă. Nu în clasa ei. Din 18 elevi, cu 15 intră zilnic în Google Classroom, de la 9:00 – 12:00, cu un copil face lecții prin intermediul WattsApp și cu doi va recupera materia la vară, deoarece locuiesc într-o zonă fără semnal la telefon și acces la Internet.

„Eu m-am conectat cu copiii din a doua zi, după ce s-au închis școlile. Folosim Google Classroom și am postat tutoriale , cu 15 copii, din 18, mă conectez în fiecare zi și cu un băiețel mă conectez pe WattsApp. Cu doi copii voi recupera pe timpul verii. Am respectat orarul obisnuit. Am avut și Școala altfel, din 6-10 aprilie. Am făcut ce s-a putut, de la distanță, au lucrat în grădină, le-am cerut să prezinte animalul preferat, să scrie despre ceva. Le-a plăcut foarte tare și s-au implicat toți”, povestește învățătoarea din Tilișca.

Copiii o iubesc pe învățătoare Irina Răceu

Copiii își iubesc învățătoarea necondiționat și au participat activ la toate activitățile didactice.

 

„Am simțit nevoia să merg la școală, sa fac lecția la tablă. Să pot plânge singură în clasă, de emoție”

Joi, Irina Răceu avea de predat lecția despre măsurarea timpului. S-a gândit că elevii ar înțelege lecția mult mai bine dacă o scrie la tablă. Pentru că locuiește la doi pași de școală, nu a stat mult pe gânduri și, cât cei mici rezolvau niște exerciții, doamna învățătoare și-a făcut apariția pe Zoom din sala de clasă.

FOTO: Arhiva personală a Irinei Răceu

„Am simțit nevoia să merg la școală, sa fac lecția la tablă. Să pot plânge singură în clasă, de emoție, să nu mă vadă nimeni. Le-am dat ceva de lucru și am fugit la școală. Copiii s-au bucurat foarte tare. Chiar a fost o surpriză. Nu le venea să creadă că sunt la școală. E greu să nu ne vedem, mai ales acum că ei vor trece în ciclul gimnazial și, în condiții normale ne-am fi pregătit pentru festivitățile de sfârșit de an școlar. Nu pot să îi îmbrățișez și să le urez succes pe noul drum. Dar vom recupera, atunci când se va putea”, a spus emoționată învățătoarea.

Inițiativa Irinei Răceu a fost apreciată și de colegi, care au felcitat-o pe rețelele de socializare, dar și de Inspectoratul Școlar Județean.

„Încă un exemplu de emoție puternică în școala pe Zoom. Undeva, în rural, într-o școală cu structura de an modificată. Doamna învățătoare, mi-ați făcut ziua!”, a scris, pe pagina sa de socializare, inspectorul școlar Diana Bucuță.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi