orban mascan

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că cine nu poartă mască după data de 16 mai va fi sancționat, dar că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, iar oamenii să se obișnuiască cu purtatul măștii,

„Nu cred că va fi necesar controlul prețului măștilor, avem 23 de producători autorizați, ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private, să asigurăm pătrunderea pe piață a unei cantități suficiente de măști. Avem în vederea achiziționarea de măști de către Ministerul Educației. Pregătim un act normativ ca să asigurăm un număr de măști pentru persoanele vulnerabile. Cu siguranță va exista o sancțiune, lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, trebuie ca oamenii să se obișnuiască cu purtatul măștii, iar angajatorii trebuie să asigure măști”, a declarat premierul la Digi24.

E posibil ca terasele să se deschidă în 1 iunie
Premierul a adăugat că într-o discuție cu reprezentații HORECA a avansat ideea deschiderii teraselor din 1 iunie, în cazul în care nu va apărea o creștere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus. „Am avut o discuție cu reprezentanții HORECA, am spus că dacă între 15 mai și 1 iunie nu ne vom confrunta cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri, e posibil să se deschidă terasele. În restaurante nu poți să folosești masca și neexistând aceasta formă de protecție persoanele pot transmite virusul. Există un risc epidemiologic foarte mare în evaluarea făcută de specialiști”.

Premierul a spus că din 16 mai, se deschid magazinele alimentare, farmaciile, cabinetele stomatologice, curățătoriile chimice. Se vor redeschide centrele de înfrumusețare, se redeschid anumite activități în domeniul sportului, în special cantonamentele organizate, dar că vor fi restricționate în continuare acele activități care reclamă prezența unui număr mare de oameni atât în spații închise, cât și deschise.

„Vreau să spun că majoritatea românilor au fost corecți și au respectat regulile, contez pe capacitatea lor de a determina comportament corect chiar și pentru cei care nu respectă regulile. Nu se pot impune reguli fără ca cei care nu le respectă să nu fie pedepsiți. Încercăm să îi ajutăm să se ferească de infectare. A nu purta masca într-un mijloc de transport nu te afectează doar pe tine, ci și pe ceilalți. Am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa pe cei care nu respectă regulile”, a spus Orban.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News


Comentariul meu