fbpx

Iohannis: „Când ieșim din localitate e nevoie de declarație. Slujbele religioase se vor ține în curtea bisericii

0 1.092

Președintele Klaus Iohannis a declarat că după data de 15 mai românii nu vor mai avea nevoie de declarație atunci când se deplasează în interiorul localității. În schimb, atunci când părăsesc localitatea, trebuie să completeze una.

„Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai”, a spus Iohannis.

Șeful statului a spus ce se schimbă după data de 15 mai. „În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun. Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des”, a menționat Iohannis.

„Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public”, a adăgat șeful statului.

Iohannis a menționat că românii vor avea nevoie de declarație doar atunci când ies din localitate.

„La ce se renunță? Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm. Ce rămâne obligatoriu? Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a spus Klaus Iohannis.

S-a luat o decizie și în ceea ce privește slujbele religioase. „Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate”, a spus Iohannis.

De asemenea, după 15 mai, sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregătirile.

„Mă adresez Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează cum se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a declarat președintel Klaus Iohannis.

Sursa Digi24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.