Şomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie – Peste 36.000 de șomeri numai la Sibiu

0 245

Şomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie în toate domeniile afectate de pandemie, iar după această dată se va prelungi doar pentru câteva domenii. La Sibiu, 36.000 de angajați sunt în șomaj tehnic.

Șomajul tehnic se prelungește

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că șomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie.”Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii. Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru, la DIGI24.

Care este situația la Sibiu

În județul Sibiu, numărul angajaților trimiși în șomaj tehnic, aproape s-a triplat față de luna precedentă. În aprilie, în evidențele AFOFM Sibiu, se aflau 1200 de firme, cu 14.000 de oameni trimiși în șomaj tehnic.

„În luna mai, în judetul Sibiu avem înregistrați 3000 de angajatori care au depus cereri în intervalul 1 – 30 aprilie. Peste 36.000 de angajați sunt în șomaj tehnic, care vor primi indemnizații în valoare de aproximativ 65 milioane de lei, în luna mai. În luna iunie estimăm că vom avea tot în jur de 3000 de solicitari dar probabil că sumele plătite și numarul de șomeri vor scădea. Firmele care și-au reluat activitatea au chemat o parte din angajați la lucru”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Cosmin Adrian Roșu, directorul AJOFM Sibiu.

Numărul contractelor de muncă încetate, în creștere

Potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă, la nivel național, a înregistrat miercuri un nou maxim, de 349.705 de astfel de contracte. Din cele 349.705 de contracte de muncă încetate înregistrate joi, 62.620 sunt din Comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 61.330 sunt din Industria prelucrătoare, iar 50.713 sunt din Construcţii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.