spital ambulanta
foto: arhivă

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu este, din luna martie, singurul spital din județ unde sunt tratați pacienții adulți bolnavi de coronavirus. În urma unei intervenții a consilierului județean Paul Porr, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a anunțat, în cadrul ședinței ordinară a CJ de joi că spitalul își va relua treptat activitatea, începând din data de 2 iunie. 

Consilierul județean Paul Porr a precizat, în cadrul ședinței CJ de joi că Spitalul Clinic Județean de Urgență trebuie deblocat. „Ar trebuie regândită o organizare a Spitalului Județean ca spital COVID. În timpul stării de urgență au fost, în general, sub 200 de pacienți cu COVID în același timp. Ori astfel s-a blocat un spital de peste 1.000 de paturi. Unele secții au fost blocate complet. Cele două Chirurgii, Urologia, Neurochirurgia, Ortopedia, cele două Medicale, Fizioterapia (…) Trebuie știut că mai există multe alte cauze prin care poți să mori în afară de COVID și trebuie ținut cont și de pacienții cu alte boli. Deci trebuie făcute demersuri la Ministerul Sănătății pentru deblocarea spitalului. Există alte posibilități de a trata pacienții cu COVID și în continuare izolați de ceilalți pacienți”, a spus Paul Porr în cadrul ședinței CJ.

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a precizat ulterior că activitatea spitalului va fi reluată, treptat, începând din data de 2 iunie. „Pe perioada stării de urgență și imediat ce a intervenit această pandemie și Spitalul Județean, prin Hotărâre de Guvern, a fost desemnat ca spital – covid , s-a luat în analiză situația din Italia și situația spitalului din Suceava unde cazuri de infectare au explodat datorită faptului că în același spital se intersectau fluxurile pacienților infectați cu pacienții care nu erau infectați cu acest virus. În primele săptămâni se știe că toată lumea era foarte speriată și agitată din cauza acestei situații și hotărârea care s-a luat a fost ca să se încheie protocoale cu alte spitale din Sibiu care să asigure serviciile pentru pacienții care sunt sănătoși să se ofere servicii prin alte spitale. Și în felul acesta, Chirurgiile au fost preluate de Spitalul Militar, iar Medicalele de Spitalul CFR. Acum ne-am obișnuit cu virusul, cu siguranță colegii noștri din SCJU Sibiu vor putea să gestioneze în condiții de siguranță medicală atât pacienți covid, cât și pacienți care nu sunt infectați și de aproximativ o săptămână am început demersurile pentru ca Spitalul Județean să își reia și activitățile medicale pe care pe perioada stării de urgență nu le-a făcut. Termenul pentru finalizarea primei etape este 2 iunie. Deci din 2 iunie vom relua partea de Chirurgie. S-au reorganizat – tocmai de aceea au fost aduse acele containere pentru a se organiza acea zonă-tampon, în afara spitalului, ca să putem să folosim saloanele din Spitalul Județean. În acest moment, colegii din Serviciul Administrativ de la SCJU lucrează intens ca să doteze acele containere cu tot ce trebuie ca acolo să stea pacienții până sunt testați, să știm care pozitiv, care este negativ, și serviciile medicale din Spitalul Județean vor fi reluate treptat, începând din data de 2 iunie. Ne-am gândit și noi la acest aspect, mai ales că ne gândim la starea de sănătate a sibienilor. Medicii se simt pregătiți în acest moment să facă și una și alta”, a declarat peședintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News


Comentariul meu