VIDEO Decese raportate fictiv de spitale ca fiind de COVID19 – Ce spune ministrul Sănătății

1.663

În spaţiul public a fost vehiculată informaţia potrivit căreia în spitale, când există un deces care nu a fost cauzat de COVID-19, cineva din spital roagă familia, cu o anumită suma de bani, ca să declare că persoana respectivă a murit din cauza acestei boli. Scopul unui asemenea presupus demers ar fi ca România să declare cât mai mulți morți de COVID, ca să primească bani de la Uniunea Europeană. Într-un interviu la Digi 24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a negat această posibilitate.

„Nu, nu este adevărat. Gândiți-vă că nu se cere familiei ce să declare. Un deces are un certificat constatator al decesului, care este evaluat și asumat de un medic curant sau un medic de gardă care a confirmat acel deces. Acel medic trece în certificatul constatator o cauză de deces și toate comorbiditățile. Deci, nu cere niciodată avizul sau acceptul familiei să completeze un certificat constatator al decesului”, a spus Nelu Tătaru, vineri seara, la Digi24.

În ceea ce privește banii de la Uniunea Europeană, fondurile europene sunt pentru decontarea unor achiziții. „Dar de aici până la a primi bani pentru un deces – nu”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că. după ce vom ieși din prima fază a epidemiei, va face o evaluare și a activității INSP și a Centrului pentru Boli Transmisibile și a fiecărei direcții de asistență medicală din Ministerul Sănătății. Evaluarea va fi făcută de însuși ministrul sănătății împreună cu secretarii de stat din minister și în funcție de rezultate, ar putea fi schimbări.

Articolul complet și video AICI.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi