VIDEO Rețete vechi de sute de ani de pe Valea Secașelor – Cum fac gospodinele din Alămor „zama de crichiță”

6.973

Zama de crichiţă se mâncă şi vara şi iarna, pe Valea Secașelor. Gospodinele din Alămor pun în ea cârnați de casă, dar se mai poate pune şi păpăradă făcută din câteva ouă proaspete.

Centrul Creației Junii Sibiului readuce în atenția sibienilor, rețete vechi de secole, cu ingrediente tradiționale și foarte gustoase. Acestea ne aduc aminte de gustul copilăriei dar și de frumoasele vacanțe la țară, petrecute alături de bunici.

Nu știți ce e crichița? Crichița este o cratiță, iar dacă vreți să știți cum pregătesc harnicele femei din satul sibian Alămor această ciorbă specială, găsiți mai jos rețeta.

„Rar ți-e dat să vezi o zamă precum cea de crichiță! Căci zama de crichiță din Alămor e una de poveste: se gătește în cratiță, deși e ciorbă și e musai să fie pregătită în cumnă, adică în bucătăria de vară, după cum făcea și muma, odinioară. Și pentru ca, în final, gustul să fie perfect, zama se povestește muuult de tot, iar ingredientele se pun… după ochi, cel mai adesea. Și până gătim și povestim, ne facem timp să „horim” găinile de pe cuibar și să cântăm”, au scris, pe pagina de socializare, reprezentanții Centrului Creației Junii Sibiului, în descrierea rețetei video.

 

Zama de crichiță, din Alămor

😋🍵🍴🍲🌮🥘 „Ui, aci, ce față are zama asta!” ❤️Adevărat e: rar ți-e dat să vezi o zamă precum cea de crichiță! Căci #zama de crichiță din #Alămor e una de poveste: se gătește în cratiță (deși e ciorbă) și e musai să fie pregătită în #cumnă, adică în bucătăria de vară, după cum făcea și muma👩🍳, odinioară. Și pentru ca, în final, gustul să fie perfect, zama se povestește muuult de tot, iar #ingredientele se pun… după ochi, cel mai adesea. 😍😍😍La o poveste în jurul crichiței cu zamă, vă invităm 🕚 sâmbătă, 30 mai, ora 11.00, alături de prieteni dragi din Alămor, #județulSibiu. Și până gătim și povestim, ne facem timp să „horim” găinile de pe cuibar și să cântăm! 🐔❤️Le mulțumim din suflet prietenilor noștri dragi din Alămor, pentru sprijinul acordat în cercetarea și promovarea culturii tradiționale. Oameni deosebiți, colaboratorii noștri din Alămor ne-au fost mereu alături și cu drag ne amintim astăzi de o zi extraordinară, trăită împreună cu dânșii în anul 2011. Ne-au fost alături: Marilena Florea, Letiția Solomon, Ana Frățilă și Paraschiva Frățilă.🤗 #BucătăriaBunicilor #ViațaSatului #gastronomie #rețetetradiționale #delicii #satulromânesc ➡️Proiectul cultural online #Împreună este derulat zilnic de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. #SolidariPentruSibiu

Slået op af Centrul Creaţiei Junii Sibiu i Lørdag den 30. maj 2020

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)