video răsturnare de situație în scandalul privind numirea lilianei coldea la șefia spitalului județean
Dr. Liliana Coldea, manager SCJU Sibiu

După ce PSD Sibiu a dat publicității, miercuri, un răspuns al Ministerului Sănătății în care se preciza că, numirea managerului SCJU este nelegală și se fac demersuri pentru organizarea unui nou concurs, Consiliul Județean a prezentat astăzi o cu totul altă variantă. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, spune că numirea Lilianei Coldea în funcția de manager al Spitalului Județean s-a făcut perfect legal, iar aceasta rămâne pe funcție.

Regulamentul de organizare a concursului de la spital, mărul discordiei

Potrivit unui document dat publicității de PSD Sibiu, Direcția de Control și Integritate/Serviciul Control din cadrul Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate privind sesizarea de nelegalitate, făcută de social – democrații sibieni, a constatat încălcarea unor articole din Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Concursului pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Județean.  În consecință, Ministerul Sănătății făcea propunerea de a nu se emite actul administrativ de numire în funcție și de a se demara procedurile legale pentru organizarea concursului în vederea ocupării funcției de manager în condiții de legalitate.

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, spune că a primit un alt document de la Ministerul Sănătății, în care organizarea unui nou concurs este doar o recomandare și nicidecum o obligație.

„S-a recomandat Consiliului Județean Sibiu să nu emită actul administrativ de numire în funcție și să demareze procedurile legale pentru organizarea concursului în condiții de legalitate, motivat de presupuse încălcări ale prevederi ale regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea postului de manager. (…) Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de manageri ai spitalelor, de sub autoritatea CJ Sibiu, are la bază regulamentul cadru, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătății 1520/22.12.2016, ale cărui prevederi pot fi modificate sau completate de instituțiile publice cu rețea sanitară proprie, urmând a fi aprobat prin act administrativ emis de către acestea. Asta înseamnă că, prevederile ordinului sunt orientative și nu imperative, președintele CJ Sibiu având posibilitatea să stabilească ce prevederi preia din acordul cadru. Acest concurs s-a desfășurat cu respectarea condițiilor legale”, a declarat Daniela Cîmpean.

„Liliana Coldea, un câștig pentru spital și pentru pacienți”

Numirea Lilianei Coldea în funcția de manager al Spitalului Județean și semnarea contractului de management s-au făcut în data de 21 mai, abia când legislația i-a permis asta. Până pe 20 mai, Spitalul Județean s-a aflat în subordinea Ministerului Sănătății, astfel că, în timpul stării de urgență, Liliana Coldea a fost numită manager interimar de ministrul Nelu Tătaru. Daniela Cîmpean spune că numirea Lilianei Coldea este un câștig atât pentru spital cât și pentru bolnavii care vor fi îngrijiți aici.

„Concursul s-a desfășurat legal, după un regulament adoptat în 2016, care s-a aplicat în aceeași formă și în cazul domnului Benchea. Potrivit regulamentului, concursul se organizează de către Consiliul de adminstrație, care desemnează comisia și, ulterior, numirea și încheierea contractului se fac de către CJ, așa că, pe 21 mai, am emis dispoziție și am încheiat contractul. Este un câștig pentru spital dar și pentru pacienți că, la cârma spitalului este un profesionist. Liliana Coldea va rămâne în funcție atâta timp cât nu există o decizie judecătorească în care să fie stabilit altfel”, a mai precizat Cîmpean.

Mai mult, Daniela Cîmpean spune că dacă nu ar fi semnat numirea Lilianei Coldea la conducerea Spitalului Județean, aceasta ar fi avut dreptul să o dea în judecată pentru refuzul de a semna ordinul de numire în funcție, ca urmare a promovării concursului.

Liliana Coldea: „Nu am fost afectată de acest scandal”

Liliana Coldea, spune că nu a fost afectată de tot acest scandal privind numirea sa.

”Eu m-am înscris la concurs pentru a aduce valoare acestui spital. Știam care sunt punctele lui slabe. Mie îmi spuneau pacienții care alegeau Spitalul CF, că de aceea vin de la Spitalul județean deoarece sunt un medic bun, avem medici buni, vorbim frumos cu pacienții, avem mâncare bună și condiții hoteliere bune”, a punctat Liliana Coldea.

Aceasta a scris miercuri și un mesaj pe pagina sa de socializare.

„Spitalul nu este câmp de luptă pentru formațiunile politice. Interesele mele cât și ale colegilor mei sunt sănătatea și tratarea cu profesionalism a pacienților în condiții de siguranță și la cele mai înalte standarde. Suntem total dezinteresați de interesele politice. Nu eu am organizat concursul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență, eu am fost candidat la fel cum putea fi oricine s-ar fi înscris la concurs. Doresc să îmi pun în practică programul de management pe care l-am demarat de la preluarea funcției. Atât noi – conducerea spitalului, cât și noi medicii spitalului vrem să ne facem datoria față de pacienți”, a scris, pe Facebook, Liliana Coldea.

Ultima oră

Comentariul meu