iohannis 2
FOTO: arhivă

Președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește o stare de alertă „mai suplă”, dar care să conțină prevederi obligatorii. Șeful statului a răbufnit și a spus că „în fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost”. 

Klaus Iohannis a declarat că nu își dorește ca starea de aleră să se prelungească așa cum e acum, ci într-o variantă mai simplă, scrie Digi24.

„Guvernul, autoritățile au făcut tot ce a trebuit și au luat măsrile corecte. Acuma, din pacate, nu s-a terminat. Ați văzut și astăzi avem peste 200 de noi cazuri. Nu putem să vorbim de fosta epidemie, este înca în comunitate virusul si pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare e nevoie de prelungirea stării de alertă.

Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alerta așa cum e acum, vreau o varinta mai simplă, mai suplă care să conțină exact acele lucruri care trebuie să ramână ca obligatorii: portul maștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă. Fără stare de alertă miniștrii nu mai pot să eimită ordine care să vină în sprijnul populației. Sunt măsuri practice.

Sigur, măsurile de relaxare anunțate vor fi luate. Vrem să mergem mai departe, dar trebuie să fim prudenți. Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor.

Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Daacă lucrurile merg bine, vom avea după 2 săptămâni o nouă fază de relaxare. Dar de exemplu, portul măștii sau distanțarea sau ordinele comune ale miniștri din domeniul medicină, învățământ, acestea sunt necesare. Ele reglementează, nu afectează viața oamenilor. Până la urmă aproape toate activitățile vor fi posibile.

Gândiți-vă că reapare un focar de infecție, fără un instrument Guvernul nu poate face nimic. Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu e nevoie de măsuri și să vină specialiștii cu dovezi. Nu vă supărați, ce doveți vreți. 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două. Tot reiau apelul meu spre protecție, atenție și luat măsuri care ne permit să acționăm”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a revenit asupra declarațiilor în care a susținut că „în fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost”. Președintele și-a cerut scuze celor care ar fi putut să se simtă lezați de declarația respectivă.

„Vreau să mă refer la o arfirmație pe care am făcut-o și unii au scos-o din context. Dacă cineva s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit la persoane care sunt sau pacienți sau care au fost afectați de boală. Am vrut să atrag atenția asupra manipulării pentru că era vorba despre oameni care sunt informați și mi se pare inadmisibil ca o persoană care cunoaște datele să ducă îngrijorările oamenilor în ridicol.

Nu pot să accept ca în România, unde am avut și astăzi mulți bolnavi, să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele și că trebuie să ne relaxăm cu toții. Acești oameni care cunosc datele încearcă să manipuleze. Să nu dăm crezare informațiilor false și manipulărilor. Nu există alte informații decât cele pe care le aflăm zilnic la ora 13. Încă odată, dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze, dar cred că și eu trebuie să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice în încercarea de a aduna voturi pentru că vin alegeri”, a declarat Klaus Iohannis, la plecarea din Piața Universității.
Sursa: Digi24

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Participă la discuție

1 Commentariu

Comentariu