examen student elev
foto: arhivă

Școala ar putea să înceapă cu cel mult 15 elevi în clase și cu ore de 30 de minute la toamnă. Institutul Național de Sănătate Publică vine cu propuneri pentru evitarea transformării școlilor în focare de COVID-19. Documentul a fost publicat pe site-ul ministerului Sănătății.

Institutul Național de Sănătate Publică spune că programul școlilor trebuie organizat astfel încât să evite aglomerația. Orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul, scrie Digi24.

În fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului.

Fiecare școală va avea o persoană care va coordona activitățile pentru prevenirea răspândirii virusului. Copiii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depășească 30 de minute. Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheați în pauze ca să nu se apropie, îmbrățișeze sau să se atingă. În fiecare instituție vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curți.

Copiii vor fi distribuiți în clase la începutul anului școlar și nu vor mai putea fi mutați, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat. Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii.

Orele de educație fizică trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber. Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepția portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel că repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.

INSP poate elabora un nou set de recomandări în funcție de evoluția epidemiologică

Ministerul Sănătății a transmis miercuri dimineață o precizare cu priire la recomandările care vor fi aplicate la reluarea procesului de învățământ în toamnă.

„În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”, se arată în comunicatul Ministerului.

Sursa: Digi24

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns