Criza coronavirus afectează două domenii importante – Bani mai puțini pentru pensii și spitale

0 481

⇓ Ascultă știrea ⇓

Criza economică provocată de coronavirus se va răsfrânge asupra sistemului de pensii dar şi a celui de sănătate, avertizează liderii sindicali. Acestea sunt finanţate acum exclusiv din contribuţii salariale şi transferuri de la bugetul de stat, astfel încât slăbirea pieţei muncii va însemna bani mai puţini pentru pensii și spitale.

Singura soluţie la îndemână sunt deocamdată împrumuturile externe, care descurajează însă investitorii străini.

„Să vedem ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut locurile de muncă, asta trebuie să fie prioritatea absolută a oricărui Guvern. Cum creăm cât mai multe locuri de muncă în perioada imediat următoare, ținând cont de faptul că sistemul public de pensii și sistemul public de sănătate contează doar pe contribuțiile salariațiilor. Mediul de afaceri nu mai are de la 1 ianuarie 2019 nicio contribuție… și pe transferurile de la bugetul de stat. Această prăbușire a numărului de contracte din piața muncii duce la o scădere dramatică a veniturilor la fondul public de pensii și fondul public de sănătate. Ambele sunt sub presiune în sensul în care pensiile trebuie plătite lună de lună, iar în sistemul public de sănătate cresc îmbolnăvirile”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Sistemul are nevoie de bani, care nu pot veni din surse ca salariile. Deci ne împrumutăm mult, datoria externă crește spectaculos”, a mai spus Dumitru Costin.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.