tcs2015 etapa3 ©dragosdumitru 28
FOTO Focus Pfotos

Ediția a zecea a Turului Ciclist al Sibiului, care a fost amânată pentru 23-26 iulie 2020 ca să iasă din perioada restricțiilor Covid-19, va alinia la start cel mai bun pluton care a pedalat vreodată pe șoselele României.

Turul Sibiului (categoria 1 UCI în calendarul continental european) aduce la start două echipe de World Tour și șase echipe Pro (Procontinentale). BORA hansgrohe și Israel Start-Up Nation (ambele WT), cât și Alpecin – Fenix, NIPPO DELKO One Provence și Gazprom – RusVelo au decis să ia restartul sezonului 2020 la Sibiu. Majoritatea echipelor invitate inițial, printre care echipele profesionale Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani CSF Faizanè și Vini Zabù KTM, cât și o listă impresionantă de echipe continentale plus selecționata României, au fost de acord cu propunerea organizatorilor de a reprograma competiția astfel încât aceasta să fie cât mai puțin afectată de restricțiile de călătorie și carantină. Cu un asemenea pluton de calitate, numele unor rutieri ca Pascal Ackermann, Patrick Konrad, Matthias Brändle sau favoriții românilor Eduard Grosu și Serghei Țvetcov își vor lăsa probabil amprenta asupra trofeului din acest an.

Motivele amânării

Situația epidemică pe continentul european pare relativ stabilă, ceea ce a permis Ministerului Tineretului și Sporturilor prin ordin comun cu Ministerul Sănătății să accepte reluarea competițiilor, însă nici până acum nu au fost redactate reglementări specifice pentru ciclism. Uniunea Ciclistă Internațională a emis saptămâna trecută un protocol al procedurilor pentru organizarea competițiilor cicliste în timpul pandemiei, care modifică radical munca organizatorilor.  Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat lista celor 22 de țări din care se poate călători fără intrarea în carantină, listă care ar urma să fie actualizată săptămânal în funcție de evoluția infecțiilor cu Covid-19.

Situația a condus la decizia organizatorilor Turului de a se consulta cu Federația și cu UCI și de a amâna cu trei săptămâni competiția pentru a permite echipelor intrarea în țară și pentru a pregăti în cel mai bun mod posibil prima competiție pe etape de nivel 1 continental după o întrerupere de patru luni.

Lista provizorie a echipelor participante

Două echipe de World Tour, șase echipe UCI Pro, 16 echipe continentale și una națională au confirmat participarea la ediția aniversară a Turului Ciclist al Sibiului:

 BORA – hansgrohe

 Israel Start-Up Nation

 Alpecin-Fenix

 Androni Giocattoli Sidermec

 Bardiani CSF Faizanè

 Gazprom – RusVelo

 NIPPO DELKO One Provence

 Vini Zabù KTM

 ABLOC CT

 Akros Excelsior Thömus

 Amore e Vita

 CCC Development Team

 Cycling Team Friuli ASD

 D’Amico UM Tools

 Elkov Kasper

 Giotti Victoria

 Mazowsze Serce Polski

 Memil Pro Cycling

 Meridiana Kamen Team

 Sangemini Trevigiani MG.K Vis VPM

 Team Felbermayr Simplon Wels

 Team Novák

 Voster ATS Team

 Work Service Dynatek Vega Prefabbricati

 Echipa Națională a României

După schimbarea datei Turului, echipa de World Tour CCC Team a fost înlocuită de CCC Development Team, iar echipele Sapura Cycling și Dauner D&DQ-Akkon nu pot călători pentru a lua parte la competiție.

Traseul Turului

Ediția de acest an oferă oportunități atât pentru cățărători, cât și pentru sprinteri. Competiția începe cu tradiționalul prolog din centrul istoric al Sibiului. Cicliștii nu vor avea prea mult timp să-și tragă răsuflarea, deoarece plutonul va porni a doua zi direct în etapa-regină cu finishul pe culmile Masivului Făgăraș, la Bâlea Lac (2036 m). Etapa a doua va fi o luptă pe teren valonat între specialiștii evadărilor și sprinteri, cu finishul în Sibiu. Contratimpul în ascensiune spre Păltiniș (1450 m) de duminică dimineața va oferi rutierilor cu ambiții ultima ocazie de a urca în clasamentul general înainte de finalul en-fanfare de duminică seara, cu finishul etapei din Piața Mare.

Comentariul meu

Lasă un răspuns