fbpx

Creșele și grădinițele din Sibiu în pandemie – Cum păstrează copiii distanța socială

0 743

⇓ Ascultă știrea ⇓

Copiii de creșă și grădiniță s-au întors în colectivitate, atât cei din unitățile de învățământ particulare cât și din cele de stat. Distanțarea socială și noile măsuri impuse în contextul pandemiei de coronavirus, le dau bătăi de cap și educatorilor și îngrijitorilor dar mai ales copiilor. Micuții nu înțeleg de ce nu se pot apropia unii de alții și, de multe ori, pauzele de masă și sesiunile de joacă, se transformă în mici drame.

Greu să stea departe unii de alții

Cei mici nu pot și nu vor să înțeleagă că nu au voie să se apropie de colegii de grădiniță sau de creșă ca să împrumute un creion sau o carte de colorat sau pur și simplu ca să se joace împreună.

”Desigur că ei vor să interacționeze unii cu alții. Nu putem să îi ținem într-un cerc desenat pe mochetă și nici nu cred că e cazul. Nici recomandările nu sunt în sensul acesta. Încercăm să lucrăm cu ei în așa fel încât cei mici să nu simtă aceste reguli stricte. Dar prin educație și reguli de conduită, vom rămâne sănătoși. Se întâmplă uneori să plângă pentru că nu se pot apropia de ceilalți așa cum și-ar dori dar au cred că acum au înțeles că e o situație specială, altfel decât erau obișnuiți până acum”, a povestit, pentru Ora de Sibiu, A.P., o educatoare din Sibiu.

Reprezentanții grădiniței spun că micuții se adaptează treptat.

Clasele modificate, copiii împărțiți pe grupe

Una dintre reguli impune distanțarea socială, iar pentru asta sălile de clasă au fost reamenajate, astfel încât să permită reducerea numărului de copii care stau în același timp, în aceeași încăpere, iar distanța dintre ei să fie maximizată.

”Avem cam 7-8 copii într-o grupă, la grupele de grădiniță și 9-10 copii la creșă, pentru a asigura o suprafață de 4,5 mp/copil. Atât este suprafața recomandată”, a mai precizat educatoarea.

Masă servită în schimburi

În sala de mese a fost redus numărul de locuri, măsuțele au fost distanțate și se mănâncă în doua schimburi, cu pauză de curațenie și dezinfecție. Modificări sunt și în dormitoare. Paturile au fost inscripționate cu culori care le indică micuților care este locul corect pentru somn.

”Facem așezarea copiilor intercalat,  pentru a reduce potențialul de răspândire virală. Paturile sunt individualizate și nu se mai fac mutări, nici în cadrul aceluiași dormitor, nici între dormitoare”, a mai spus A. P.

Fără jucării de acasă

O nouă regulă spune că micuții nu mai au voie cu jucării de acasă, iar la grădiniță și creșă vor obiecte individuale.

De asemenea, o regulă de bază în unitate este spălatul pe mâini, la grădiniță, copiii sunt învățați să facă acest lucru corect.

În municipiul Sibiu, 21 de grădinițe au fost deschise pe perioada verii și 8 creșe.   

                  

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.