tursib

Transportul în comun este un o piesă esențială a unui oraș. Acesta reprezintă un mijloc de realizare a activitatilor practice și existența lui este indispensabilă.

Datorită contextului epidemiologic în care se află România la momentul actual, mijloacele de transport în comun prezintă un risc major și sunt un adevărat focar de infecție. Un număr mare de sibieni apelează la transportul în comun, mai ales dimineața, când autobuzele sunt arhipline, oamenii stau înghesuiți, unii nu poartă nici măști, iar despre aerisire nici nu poate fi vorba. Riscul de contaminare cu noul coronavirus în autobuze este la cote maxime, oamenii fiind nevoiți să stea lipiți unul de celalalt și să respire cu dificultate. “Sunt prea mulți oameni in autobuz, ar trebui să ia doar un anumit număr de persoane și să aducă mai multe autobuze, stau toți lipiți și respiră unul în fața celuilalt, ce distanțare e asta”, a explicat un călător Tursib.

tursib 1

De asemenea, temperatura ridicată din termometre face călătoriile și mai dificile. “Este foarte cald și șoferul nu pornește aerul condiționat, mai ales că suntem și atât de mulți”, a declarat un alt călător indignat.

Deși majoritatea călătorilor au masca de protecție, aceștia o poartă superficial, doar pe gură, lăsând nasul liber, ceea ce face nivelul de protecție egal cu zero. “Nu mai avem cu ce respira, e foarte cald, toți trebuie să ajungem undeva”, spune un alt sibian.

Reprezentanții Tursib au declarat că din punct de vedere legal, nu pot interzice urcarea călătorilor în autobuze dacă aceștia nu respectă normele impuse de autorități. “ Nu există o normă legală conform căreia să interzicem accesul persoanelor în mijloacele de transport în comun. Avem echipe de control mixte, formate din controlorii noștri si reprezentanți ai poliției locale, care sunt singurii în măsură să acorde sancțiuni contravenționale și amenzi. Controlorii noștri pot amenda doar în cazul călătoriilor frauduloase.”, spune purtătorul de cuvânt al Tursib, Raluca Racz.

tursib 2

În ceea ce ține utilizarea aerului condiționat în autobuze, aceasta a declarat faptul că atunci când temperatura depășește 24 de grade Celsius, acestea sunt puse în funcțiune. “Părerile sunt împărțite, unii călători se plâng de faptul că este cald, alții de faptul că e prea rece. Încercăm să găsim calea de mijloc și să mulțumim pe toată lumea.”, a mai adăugat Raluca Racz.

Măsurile introduse la începutul crizei şi în privinţa creşterii gradului de siguranţă şi de igienă în mijloacele de transport în comun au fost păstrate, adăugându-se la ele, altele noi. “Printre aceste măsuri se numără: igienizarea şi dezinfectarea zilnică a fiecărui autobuz care intră pe traseu, dotarea angajaţilor cu mănuşi, măşti de protecţie, viziere şi soluţii de dezinfectare a suprafeţelor şi a mâinilor; afişarea pe monitoarele din autobuze a unor mesaje de interes public prin intermediul cărora aducem la cunoştinţa publicului regulile de bază prin care se pot proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul dânşilor.”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Tursib.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu