Veste bună pentru toți angajații –  Salariul minim pe economie s-ar putea dubla

0 31.909

Legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu coşul minim pentru un trai decent urmează să fie dezbătută de Curtea Constituțională a României, pe 14 iulie.

Dacă CCR va da un aviz favorabil, salariul minim pe economie ar putea crește până la aproape 2.700 lei net, de la 1.346 lei cât este în prezent, conform antena 3.  Există mari șanse ca legea să treacă de CCR pentru că legea coşului minim de consum lunar, cu privire la care PNL a ridicat obiecţia de neconstituţionalitate, răspunde articolului 47 din Constituţia României care stipulează la alin. 1) că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Salariile, corelate cu coșul minim de consum

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, calculat pentru luna Septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună.
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, împreună cu organizaţiile membre ale Campaniei pentru Viaţă şi Muncă Decentă, sunt de părere că obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Partidul Naţional Liberal nu se susţin, precizând argumente clare pentru care legea ar trebui să treacă de CCR.
În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale. Legea a fost întoarsă spre reexaminare de către președintele Iohannis, fiind adoptată pentru a doua oară în Parlament, pe 10 iunie.
Analiza cheltuielilor pentru un trai decent – Raportul Friederich Ebert Stiftung

valoarea cosului
Sursa: Antena 3

Calcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2019.

Sursa: Antena 3

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.