Prognoza meteo – Ploi și temperaturi scăzute în următoarele două zile

321

Prognoza meteo arată că vor fi ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 40 l/mp. 

Vântul va face probleme, rafalele atingând viteze de până la 75 de km/h. Luni, temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal la această dată. A fost cod portocaliu de furtuni în nouă județe din centrul și estul țării. Totodată, jumătatea de sud-est a teritoriului se află sub cod galben de vreme instabilă, până luni la ora 10:00, scrie Digi24.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la Digi24 de ce a apărut acest fenomen semnificativ de răcire a vremii, cât va mai dura și la ce să ne așteptăm în continuare, inclusiv în luna august.

„Ne așteaptă încă două zile de fenomene extreme. Luni și marți, în aproape toată țara, temperaturile nu vor mai depăși 24-25 de grade, ceea ce înseamnă o diferență semnificativă față de ceea ce am înregistrat duminică, 33 de grade care au fost resimțite chiar de 37-38 de grade. Întreaga săptămână 13-20 iulie va fi caracterizată la nivelul întregii țări de temperaturi la nivelul sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar și cele mai mari abateri negative sunt de așteptat în jumătatea nordică a țării”, a spus Elena Mateescu.

Meteorologul a subliniat că anul acesta au fost date un număr record de avertizări cod roșu, 120. De la începutul lunii iunie (9 iunie) și până în prezent, au fost emise 115 coduri roșii de tip nowcasting, în timp ce în vara anului 2019 aceste coduri roșii au fost aproape la jumătate: numai 64.

Codul portocaliu de furtuni este valabil până luni la ora 2:00 în județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov, unde vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp.

Codul galben de furtuni este valabil până luni la ora 10:00. În Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55…65 km/h.

În sud și sud-est, vremea se va răci accentuat, avertizează meteorologii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi