Legea carantinei – Asimptomaticii vor fi internați 48 ore în spital

0 1.483

⇓ Ascultă știrea ⇓

Nelu Tătaru a anunțat, după discuțiile de la Senat, că legea carantinei arată diferit față de forma inițială. Pacienții asimptomatici cu teste pozitive vor fi internați pentru 48 de ore, urmând să se stabilească după evaluare dacă rămân în spital sau în izolare la domiciliu. Ministrul Sănătății a făcut precizări referitor la minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus, scrie DIGI24.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.

El a precizat că persoanele asimptomatice „vor avea o evaluare de 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă ref la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la internare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.

În ceea ce privește detașarea medicilor, acestea se vor face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „vor face și detașări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne.

„Când am spus de indemnizație, există și beneficii bănești”, a subliniat ministrul.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul și până la aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”.

„DSP va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă rămâne internat, dacă pleacă la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Sursa: DIGI24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.