VIDEO FOTO Povestea incredibilă a epavei de la Costinești – A fost construită în același atelier ca Titanicul

0 1.730

Epava de la Costinești este celebră în România, dar și printre turiștii străini care ajung pe litoralul nostru. Puțini știu însă că povestea navei Evanghelia, eșuată la Costinești în urmă cu 52 de ani, seamănă izbitor de mult cu povestea și mai celebrului Titanic, vasul scufundat în Atlantic în 1912.

Cum arată astăzi epava navei Evanghelia

Astăzi, epava este într-o stare deplorabilă. Puntea s-a prăbușit și este plină de rugină. Cu toate acestea, încă sunt turiști care plătesc un tur cu barca, pentru a o admira de aproape. O plimbare de o jumătate de oră costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii.

video

„Noi am venit de la Slobozia și suntem prima dată în Costinești. Am fost curioși să aflăm povestea epavei. Am tot auzit despre ea și nu știam povestea.E destul de interesantă. E Titanic de România. Păcat că nu face nimeni nimic ca să o întrețină. E un obiectiv turistic. Ar fi trebuit să se facă ceva pentru conservarea ei”, ne-a spus Mirela, o turistă abia ajunsă pe litoral.

A avut patru nume diferite până a eșuat

Epava Evanghelia este un simbol al Costineștiului, alături de Obelisc. Pe 15 octombrie 1968, a eșuat la circa 1,5 km de plaja nordică a stațiunii Costinești. Acea zonă a falezei naturale era denumită „Golful francezilor”. Cu aproximativ 12 ore înaintea evenimentului, echipajul de pe Evanghelia a cerut  ajutor prin radio. Oamenii de pe navă au trimis Grupului de Intervenții și Salvare Năvală al portului Constanța un mesaj SOS, anunțând că se află în dificultate. Primii care au ajuns la fața locului au fost cei de pe nava salvator Albatros. După câteva ore, au fost urmați de cei de pe nava Voinicul. Din cauză că echipajul a abandonat nava, ambarcațiunea a devenit proprietatea statului român, conform regulilor navale internaționale. Una dintre legendele legate de epavă spune că incidentul ar fi fost provocat intenționat de căpitanul navei. Ar fi făcut-o la ordinul armatorului grec Aristotel Onassis, pentru a putea obține despăgubiri.

epava 3

 

Construită în același atelier ca Titanicului

Puțini știu că Evanghelia provine din acelaşi atelier unde a fost construită şi nava Titanic. Compania irlandeză de construcţii maritime, „Herman and Wolff”, originară din Belfast, a terminat nava Evanghelia în anul 1942, cu un motor de 19 ori mai mic decât al Titanicului. Evanghelia avea un motor de 2.900 CP, în timp ce Titanicul avea furnale care îi puteau da o viteză maximă de 59.000 de cai putere.

epava 5 epava 2

În 2017, epava de la Costineşti s-a rupt în două, din cauza vijeliei care s-a abătut timp de trei zile peste litoralul românesc. Oamenii iubesc epava și se tem că, în orice moment, ar putea să se scufunde și să dispară din peisajul pe care l-a marcat timp de 52 de ani. Cineva a scris pe navă mesajul „Vei fi aici la fiecare răsărit”, ca o dorință nerostită a tuturor celor care, măcar o dată, i-au admirat silueta proiectată pe un răsărit sau pe un apus de soare.

epava 9 epava 10

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.