Publicat înROMÂNIA, Ultima oră

Legea carantinei și izolării – Testele pentru cazurile noi şi persoanele retestate vor fi raportate separat

coronavirus teste
FOTO: Getty Images

Autoritățile sunt obligate, începând de mâine, să raporteze numărul persoanelor testate de Covid-19 pentru prima oară, separat de cel al persoanelor retestate.

Publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, Legea carantinei și izolării va aduce o serie de modificări regimului carantinei, conform Biziday.

Principalele prevederi ale noii legi:

  • Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea măsurii;
  • Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind și motivul pentru care CCR a declarat neconstituțională OUG. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare;
  • În cazul minorilor, măsura izolării se instituie pentru aceștia la domiciliul aparţinătorului (părinți, tutore) ori la locaţia declarată de acesta;
  • A fost eliminată complet din lege noțiunea de „carantinare a bunurilor”, care în proiectul trimis de guvern se referea la obiectele ce ar putea fi purtătoare de virus.
  • Personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%.
  • Institutul Național de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de retestările persoanelor deja infectate sau vindecate.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, de pe 2 iulie și până acum, 2.466 de pacienți asimptomatici, au fost externați la 10 zile după depistare, iar 972 de pacienți cu test pozitiv (cu sau fără simptome) au fost externați la cerere.

Sursa: Biziday

Comentariul meu

Lasă un răspuns