Cotroale în unitățile de alimentație publică din Sibiu – Inspectorii DSV au găsit mizerie și mâncare stricată

0 5.035

 Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au făcut controale la 12 unități de alimentație publică. Două dintre ele au fost amendate cu 20.000 de lei.

DSVSA a controlat 12 de unităţi de alimentaţie publică, care desfăşurau activităţile permise în starea de alertă, fiind aplicate 2 sancţiuni, în valoare de 20.000 de lei, din cauza deficienţelor constatate privind siguranţa alimentelor.

„În urma verificărilor efectuate de DSVSA, în cadrul a 12 societăți, au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de  20.000 lei pentru deficiențe privind depozitarea alimentelor respectiv igiena deficitară”, a anunțat Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Pe toată perioada stării de alertă sunt permise atât activităţile de preparare a hranei cât şi activităţile de comercializare a produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea consumatorilor în spaţiile destinate acestui scop. În momentul de faţă avem 4 tipuri de activităţi care se desfăşoară: activităţi de tip „drive-in”, „room-service”, activităţi livrare la consumator şi activităţi de tip „take-away”. Toate acestea sunt permise în această perioadă a stării de alertă.

Încă din luna mai, în unităţile de alimentaţie publică care desfăşoară aceste tipuri de activităţi, au fost demarate controale.

„Scopul nostru este de a informa şi de a aduce la cunoştinţa operatorilor măsurile şi cerinţele de igienă specifice ce trebuie respectate la producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor în unităţile de alimentaţie publică către consumatori”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.

ANSVSA a publicat pe site Ordinul privind aprobarea normei care stabileşte măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS- CoV -2 pe perioada stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică.

Printre cerinţele igienico-sanitare ce trebuie respectate la producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor de către unităţile de alimentaţie publică se numără: utilizarea ambalajelor, recipientelor, ustensilelor şi utilajelor în perfectă stare de curăţenie şi igienizare şi interzicerea utilizării acestora în cazul în care au fost folosite în alte scopuri decât contactul direct cu alimentele; personalul de întreţinere a curăţeniei din anexele sanitare şi gospodăreşti nu va fi implicat în manipularea, prelucrarea, depozitarea, transportul sau livrarea alimentelor; efectuarea corespunzătoare a operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie cu produse biocide avizate, a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi a ambalajelor, după caz.

De asemenea, depozitarea, chiar şi provizorie, a ambalajelor de transport ale produselor alimentare trebuie făcută în condiţii corespunzătoare astfel încât să nu determine contaminarea sau impurificarea acestora; asigurarea dotării cu ustensile şi utilaje a unităţilor de alimentaţie colectivă permanente în funcţie de natura şi volumul unităţii de alimentaţie; asigurarea şi/sau utilizarea echipamentului de protecţie curat şi complet pentru personalul care lucrează în sectoarele de producţie, prelucrare, depozitare, transport şi desfacere a alimentelor.

Ordinul prevede verificarea zilnică de către angajator a stării de igienă individuală şi de sănătate a angajaţilor, consemnarea acestei verificări, precum şi interzicerea în unitate a angajaţilor bolnavi sau convalescenţi de boli transmisibile şi respectarea regulilor de igienă individuală pe toată durata programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar.

De asemenea, organizarea procesului de producţie alimentară se realizează prin orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens pentru evitarea încrucişărilor între fazele salubre şi cele insalubre. Totodată, în unităţile de alimentaţie publică trebuie asigurate spaţiile şi circuitele funcţionale stabilite prin normele de igienă în vigoare, adaptate pentru prevenirea şi limitarea râspândirii virusului SARS CoV2.

Ordinul mai prevede şi măsuri specifice în unităţile de alimentaţie publică legate de cerinţele speciale privind circuitul funcţional de producţie şi livrare în unităţile de alimentaţie publică, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice având o serie de obligaţii înainte de demararea activităţii de livrare şi consum al produselor alimentare.

La finalizarea măsurilor luate înainte de demararea activităţii de livrare şi consum, operatorii economici sunt obligaţi să păstreze la nivelul unităţii documente prin care să se demonstreze că au fost implementate măsurile prevăzute. Aceste documente vor fi puse la dispoziţia organelor de control, ori de câte ori se solicită.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.