fbpx

Experiment românesc cu două măști pe față la sală și pe bicicletă

975

Cazurile de coronavirus din România sunt în creștere continuă. Covid-19 se extinde, iar anumite porțiuni ale populației cred în informații false apărute în social media despre faptul că măștile reduc concentrația de oxigen din sânge.

Cercetătorul Cristian Presură a făcut un experiment: a purtat 6 ore două măști, una peste alta. A mers pe jos, cu bicicleta, a fost chiar și la salăConcluzia: saturația în oxigen a sângelui nu a scăzut. Mai cade astfel un mit născut în timul pandemiei de coronavirus, scrie Digi 24.

Fizicianul a purtat o mască refolosibilă și una de unică folosință, cu 3 straturi, pe timpul celor 6 ore. Saturația a variat înte 97-98%, în condițiile în care ea trebuie să fie peste 94%.

La finalul experimentului, și-a pus 10 măști de unică folosință, dar saturația oxigenului a rămas tot la 98%.

Cercetătorul a explicat de ce sângele se oxigenează în continuare și atunci când purtăm mască.

Este o explicație: numărul de molecule de oxigen. În aerul pe care il inspiram, avem cam 20% molecule de oxigen. Înseamnă că 20 de molecule sunt de oxigen. nd inspirăm, oprim 4 molecule și aerul pe care îl expiram are concentrație de 16%. Înseamnă că acea concentrație de sub mască variază între 16 și 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt între 16 și 20. Corpul are de unde să ia oxigen. În realitate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin mască, luăm foarte mult aer din afară și atunci concentrația e foarte aproape de 20%. Ca să-i liniștim pe toți, chiar dacă concentrația ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer și unde saturația oxigenului nu scade”, a explicat el.

Printre cei care au invocat argumentul oxigenării sângelui este și parlamentarul Cătălin Rădulescu, absolvent de medicină, care a fost amendat pentru că nu a purtat mască într-o benzinărie. Deputatul i-a jignit, de asemenea, pe polițiști.

Sursa: Digi 24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.