canicula foto

Fenomene extreme se abat asupra României în acest început de weekend.

Sudul țării va fi sub Cod galben de caniculă, cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius, în vreme ce în Moldova și la munte se anunță furtuni și vijelii, cu grindină și fulgere, scrie Digi24.

În cursul zilei de vineri, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 38 de grade, potrivit avertizării transmise de ANM. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi se va menţine ridicat şi în Banat şi sudul Moldovei.

De asemenea, în intervalul 31 iulie, ora 10:00 – 1 august, ora 4:00, a intrat în vigoare un al doilea Cod galben, de data aceasta de vreme instabilă, ce vizează, la început, nordul, nord-estul şi local zona de munte.

Ulterior, în estul şi sud-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe suprafeţe mici 40 – 60 l/mp. ANM precizează că manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în centrul şi sudul ţării, dar pe spaţii mai restrânse.

Comentariul meu

Lasă un răspuns