ITM Sibiu face controale – Amenzi și avertismente pentru angajatorii care nu respectă măsurile anti COVID

0 1.654

Noi acţiuni de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată şi de aplicare a măsurilor de combatere a infectării cu COVID-19 au fost efectuate de I.T.M. Sibiu în cursul săptămânii trecute. Au fost identificați și amendați mai mulți angajatori care nu au respectat măsurile de protecție. 

„În perioadă 27 – 31.07.2020 ITM Sibiu a efectuat 74 de controale în care s-a verificat modul în care se respectă prevederile legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, la încheierea, executarea şi suspendarea contractelor individuale de muncă precum şi la aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19”, spun reprezentanții ITM Sibiu.

Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate 65 de sancţiuni, din care 8 amenzi în valoare totală de 112.000 lei și 57 de avertismente. La locurile de muncă verificate au fost identificate 7 persoane care desfăşurau muncă fără forme legale la 4 angajatori.

Cele mai frecvente abateri de la cerinţele legale constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul saăptămânal, neevidențierea orelor de începere și de terminare a programului de lucru în foile colective de prezență, neplata drepturilor salariale, transmiterea întârziată a datelor în REVISAL, lipsa solicitărilor scrise ale salariaților pentru concediile fără plată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au constatat următoarele deficiențe: lipsa controalelor medicale, instruire necorespunzătoare, semnalizarea necorespunzătoare la locurile de muncă, probleme de electrosecuritate și lipsa notificărilor privind substanțele chimice.

Neîndeplinirea prevederilor legale prevăzute în Legea 55/2020 cu privire la aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19, a dus la sancţionarea angajatorilor cu 3 amenzi în valoare totală de 3.000 lei și 12 avertismente pentru următoarele abateri: lipsa triajului epidemiologic, lipsa evaluării riscurilor specifice COVID-19 și lipsa planului de prevenire și protecție actualizat cu măsurile de prevenire împotriva COVID-19.

Verificările efectuate la sfârşitul săptămânii, în zilele de sâmbătă şi duminică precum şi pe timp de noapte s-au desfăşurat în comun cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.